Pandemia de coronavirus a revenit în forță la nivel mondial și face ravagii, iar prognozele OMS arată din ce în ce mai sumbru. Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) anunță că aproape 700.000 de persoane îşi vor pierde viaţa din cauza COVID-19 până în martie anul viitor în Europa dacă se menţine actuala tendinţă de contagiere, arată EFE. 

Mai exact, conform prognozelor OMS, 25 de ţări din regiunea europeană, care include 53 de state din acest continent şi din Asia Centrală ar urma să fie afectate de o criză a paturilor în spitale, în timp ce alte 49 vor fi supuse unei presiuni ridicate sau extreme la secţiile de terapie intensivă (ATI), până în martie 2022.

Directorul OMS-Europa precizează că pentru a putea conviețui cu virusul este nveoie de o abordare dincolo de vaccin, doar în acest mod putând fi salvate vieți.

”Pentru a trăi cu acest virus şi pentru a ne continua viaţa de zi cu zi, avem nevoie de o abordare care să meargă dincolo de vaccin. Acest lucru înseamnă să primim dozele standard şi un rapel dacă ne este oferit, dar şi să încorporăm măsuri preventive în rutina noastră”, a declarat directorul OMS-Europa, Hans Kluge, într-un comunicat.

El a mai adăugat că printre acestea se numără purtarea măştilor acasă, igiena mâinilor, ventilarea spaţiilor, păstrarea distanţei sau tusea în pliul cotului, ceea ce ar ajuta la „evitarea tragediilor şi pierderilor inutile de vieţi omeneşti”, precum şi la limitarea perturbărilor sociale.

Recomandările OMS pentru evitarea tragediilor

În același timp, OMS a mai venit și cu o serie de recomandări. Organizația face un apel la combinarea acestor măsuri cu intervenţii de sănătate publică, precum impunerea certificatului verde, izolarea celor care prezintă simptome de COVID-19, testarea, depistarea şi carantina.

De menționat este faptul că noua prognoza OMS vine în contextul în care Europa ă se află sub o puternică influenţă a pandemiei. Mai exact, potrivit datelor oficiale, săptămâna trecută s-a dublat numărul deceselor zilnice până la 4.200 şi au fost depăşite cele 1,5 de milioane de decese de la începerea pandemia.

În ceea ce privește cauzele, specialiști spun că de vină ar fi transmiterea rapidă a virusului, care este favorizată de trei factori: predominanţa variantei Delta, ridicarea restricţiilor, scăderea temperaturilor şi reuniunile în interior, precum şi numărul încă mare de persoane nevaccinate.

Referitor la campaniile de vaccinare, peste un miliard de doze de vaccin au fost administrate în regiune şi 53,5 % din populaţie a fost vaccinată cu ambele doze, însă cu decalaje mari între ţări, dintre care unele de abia au vaccinat 10 % din populaţie, în timp ce altele au vaccinat peste 80 % din populaţie.

Tocmai din acest motiv, OMS a reamintit că vaccinurile sunt „vitale” pentru a preveni cazurile severe şi decesele şi că ratele de imunizare trebuie să crească.