Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis un avertismet prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la răspândirea infecţiilor cu Covid-19 în Europa, relatează BBC.

Directorul OMS din Europa, Dr. Hans Kluge a avertizat că aproximativ 500.000 de decese ar putea fi înregistrate până în martie, dacă nu se impun măsuri urgente. În cadrul emisiunii BBC Today, Dr. Kluge a spus că introducerea unor măsuri precum purtarea obligatorie a măştilor de protecţie ar putea ajuta imediat.

Avertismentul vine în momentul în care tot mai multe țări raportează rate record de infecţie şi introduc tot mai multe restricţii.

Directorul OMS, Dr. Kluge a spus că în spatele răspândirii stau factori precum sezonul de iarnă, insuficienta vaccinare şi dominaţia regională a variantei Delta, care este mult mai transmisibile decât varianta precedentă. El a cerut o utilizare sporită a vaccinurilor şi punerea în aplicare a măsurilor de bază de sănătate publică şi a unor noi tratamente medicale pentru a ajuta la combaterea creşterii.

COVID-19, cauza numărul 1 de mortalitate în Europa

„Covid-19 a devenit din nou cauza numărul unu de mortalitate în regiunea noastră”, a spus directorul OMS la BBC. Acesta a adăugat că „ştim ce trebuie făcut” pentru a lupta împotriva bolii.

Dr. Kluge a spus că măsurile obligatorii de vaccinare ar trebui privite ca o „ultimă soluţie”, dar că ar fi „foarte oportun” să existe o „dezbatere juridică şi în societate” despre această problemă.

„Înainte de asta, există şi alte mijloace precum paşaportul Covid”, a spus el, adăugând că acesta „nu este o restricţie a libertăţii, ci mai degrabă este un instrument pentru a ne păstra libertatea individuală”

99% dintre cazurile înregistrate sunt determinate de varianta Delta

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat recent că 99% dintre cazurile de Covid-19, înregistrate la nivel internațional, sunt determinate de varianta Delta. În acest moment, tulpina, care a fost descoperită în India, este mai răspândită decât oricare altă versiune a noului coronavirus, conform CNBC.

Maria Van Kerkhove, directorul tehnic al OMS pentru Covid-19, a declarat că, în acest moment, aproximativ toate cele 900.000 de persoane infectate înregistrate la nivel global, în ultimele 60 de zile, s-au îmbolnăvit din cauza tulpinii Delta. Reprezentanta OMS a anunț public aceste informații din cauza expansiunii identificate, la nivel internațional, a cazurilor de infecţii Covid-19, manifestate cu preponderenţă în spațiul european.

„Delta este cu adevărat tulpina dominantă. Şi există două variante de interes, Mu şi Lambda, pe care le urmărim, dar, din nou, acolo unde este prezentă Delta, aceasta domină”, a spus aceasta.