Premierul Alexander Schallenberg avertizează cu privire la criza sanitară care face ravagii în Austria. În acest sens, Guvernul pe care îl conduce anunță un set de măsuri extrem de drastice. Mai exact, de luni, Austria intraă în lockdown, iar măsurile vizează întreaga populație, atât vaccinată cât și nevaccinată.

Totodată, oficialul austriac a mai precizat că pe lângă lockdown-ul care intră în vigoare de luni, de la 1 februarie va introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, pe teritoriul întregii țări, relatează AFP. De menționat este faptul că măsurile au fost la doar câteva zile după ce Austria a decis instituirea carantinei pentru persoanele nevaccinate, în contextul creșterii numărului de infectări.

În același timp, cancelarul conservator Alexander Schallenberg a făcut anunțul după discuții cu adunarea guvernatorilor regiunilor. „Trebuie să facem față realității, a spus el. Acesta a mai subliniat și faptul că deși s-au făcut eforturi uriașe în ultimele luni, populația tot nu s-a vaccinat într-un număr atât de mare.

„În ciuda efortului din ultimele luni, nu am reușit să convingem suficienți oameni să se vaccineze”, a adăugat Schallenberg. Totodată, el a reamintit că terapiile intensive ale spitalelor sunt supraîncărcate, iar vaccinarea anti-covid rămâne singura soluție salvatoare în acest caz.

Vaccinare obligatorie în Austria

„Creșterea durabilă a ratei de vaccinare este singura cale de ieșire din acest cerc vicios”, a spus Schallenberg.

În ceea ce priește impunerea lockdown-ului, oficialul austriac a precizat că măsur va fi instituită pentru o perioadă de 20 de zile, sperând ca până atunci, situația sanitară să se mai detensioneze.

Amintim faptul că până în prezent, aproximativ 66% din populația Austriei este complet vaccinată, una dintre cele mai scăzute rate din Europa Occidentală. Totodată, numărul de cazuri de coronavirus este printre cele mai ridicate de pe continent, cu o incidență de 971,5 la 100.000 de persoane în ultimele șapte zile, iar bilanțurile zilnice continuă să stabilească noi recorduri.

Înainte de anunțul premerului austriac, cele două provincii austriece cele mai afectate, Salzburg și Austria Superioară, anunțaseră deja că introduc propriile lockdown-uri și făceau presiuni asupra guvernului național pentru extinderea măsurii la nivel național.

De menționat este faptul că Austria este prima țară care introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, însă nu este exclus ca și alte țări să adopte o astfel de măsură.