Este vestea cea mai importantă pentru milioane de români. Alexandru Rafila a oferit explicații referitoare la situaţia în care ar fi posibilă carantinarea persoanelor nevaccinate. Această măsură se aplică în prezent în Austria, iar creșterea numărului de cazuri în toată lumea pune pe jar autoritățile din mai multe state europene.

În cazul României, Alexandru Rafila a susținut că nu este momentul să se avanseze o astfel de posibilitate. El a ținut să arate că țara noastră nu se află încă într-o astfel de situație.

„În situaţia în care ne găsim, starea de alertă, nu cred că e posibil, nici măcar din punct de vedere legal, să adopţi măsura carantinării nevaccinaţilor. Când ai o situaţie extremă, cu un număr enorm de pacienţi care blochează spitalele, trebuie să ai o stare de urgenţă, care trebuie gestionată pt o perioadă limitată într-un mod pe care-l recomandă specialiştii în Sănătate publică, dar nu ne aflăm într-o astfel de situaţie”, a punctat Rafila.

Alexandru Rafila, vestea momentului despre certificatul verde

Acesta a vorbit și pe marginea legii privind certificatul verde. Despre acest subiect fierbinte, Alexandru Rafila a arătat că în România este greu de implementat o astfel de lege în acest moment.

„Intr-un context epidemiologic favorabil, favorabil însemnând atunci când înregistrăm o scădere permanentă, e foarte dificil să implementezi o astfel de soluţie şi de aceea trebuie să găsim o variantă în care introducerea certificatului să se facă atunci când există o creştere susţinută a numărului de cazuri şi o faci când nu ai ajuns la un număr aşa de mare de cazuri cum am avut noi încât să opreşti ca valul respectiv să blocheze sistemul de sănătate. Când avem nişte săptămâni de descreştere, e greu de luat o astfel de măsură”, a comentat deputatul PSD.

O altă temă la care a făcut referire specialistul în sănătate a fost cea referitoare la pericolul ca 74.000 de cadre medicale să nu-şi primească salariile în luna decembrie.

„Referitor la imposibilitatea de plată a 74.000 de cadre medicale, gândiţi-vă doar la medicii rezidenţi, aflaţi la începutul carierei, nu pot să rămână o lună fără venit. Trebuie făcută rectificarea bugetară ca să fie plătiţi aceşti bani. Înţeleg că ei sunt disponibili la Ministerul de Finanţe, dar n-au cum să ajungă la Sănătate. S-au tot solicitat de la Ministerul Sănătăţii în repetate rânduri şi au tot fost amânaţi lună de lună pe motiv că se vor da banii la rectificare şi acum ne găsim într-o situaţie extrem de sensibilă„, spune profesorul Rafila.