Mihai Gâdea, anunț în direct la Antena 3! Nimeni nu se aștepta la asta: Este clar

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, luni seara, în emisiunea lui Mihai Gâdea, că dorește generarea unui document care să flexibilizeze modul de aplicare a certificatului verde pe baza unor indicatori măsurabili.

„Folosim certificatul verde ca să ajungem într-o situaţie epidemiologică rezonabilă care să nu ne mai pună în pericol spitalele şi să nu putem să tratăm oamenii şi să avem sute de decese pe zi. Acesta este motivul pentru care am vrea să folosim certificatul verde”, a spus deputatul Alexandru Rafila, luni seară, la Antena 3.

Veste bună pentru România: cazurile și decesele sunt în scădere

Profesorul Alexandru Rafila a venit și cu o veste bună, precizând că România se află într-o situație de scădere a numărului de cazuri și decese.

„Avem şi o veste bună (…). Noi în momentul de faţă suntem într-o situaţie de descreştere rapidă a numărului de cazuri şi de decese. E clar că acest trend descendent va continua o perioadă de timp.

Trebuie să vedem cât de mult vor scădea cazurile şi cât de mult vor scădea decesele şi atunci probabil că în momentul în care nu vom avea mai avea această presiune mare care a existat în săptămânile anterioare cu sute de morţi în fiecare zi o să putem să generăm un document care să flexibilizeze modul de aplicare a acestui certificat pe baza unor indicatori măsurabili”, a adăugat Alexandru Rafila.

Deputatul social-democrat a mai spus că momentan se poate vorbi doar de certificatul verde COVID.

„În momentul de faţă discutăm doar despre certificatul verde şi atât, nu discutăm de momentul în care ar trebui introdus un astfel de certificat, cât timp durează şi când îl scoatem”, a mai spus el.

Bilanț COVID, 15 noiembrie

Până astăzi, 15 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.744.440 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 9.731 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.587.856 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.136 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 37 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 53.264 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 14.11.2021 (10:00) – 15.11.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 195 de decese (92 bărbați și 103 femei), din care 16 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 195 de decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 la categoria de vârstă 40-49 ani, 21 la categoria de vârstă 50-59 ani, 51 la categoria de vârstă 60-69 ani, 52 la categoria de vârstă 70-79 ani și 64 la categoria de vârstă peste 80 ani. 176 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 8 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 11 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Au fost raportate 16 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Galați, Giurgiu, Iași, Mureș și Municipiul București, în lunile octombrie 2021 și noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 179 de decese. Din totalul de 195 de pacienți decedați, 180 erau nevaccinați și 15 vaccinați. Cei 15 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40-49 ani și peste 80 de ani. 14 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități.