Deputatul USR Adrian Wiener a vorbit despre obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă. Potrivit acestuia, forma actuală a proiectului privind introducerea certificatului verde la locul de muncă, îi include şi pe parlamentari.

Totodată, el a mai subliniat faptul că amendamentele se referă la posibila suspendarea a contractului de muncă sau sancţiuni pentru angajatorii care primesc la muncă persoane fără acest certificat.

”În forma actuală a legii privind certificatul verde sunt incluşi şi parlamentarii”, a spus el, la Parlament, precizând că angajatorii pot fi sancţionaţi dacă permit accesul la muncă a persoanelor nevaccinate.

În ceea ce privește sancțiunile celor care nu prezintă certificatul verde, este vorba despre o amendă, în contextul în care securizarea epidemiologică este pusă în pericol.

El a mai subliniat faptul că nu susține ideea unor persoane privilegitate în acest proiect.

”Este o amendă sancţionatorie, pentru că vorbim de securizarea epidemiologică a fiecărui spaţiu închis, a fiecărui loc de muncă în acest lucru practic – asta e menirea legii – încălcarea ei practic vulnerabilizează locul respectiv de muncă. În forma agreată acum, cea pe care o avem în comisie, există şi parlamentarii incluşi. Nu cred că ar trebui să aibă vreun privilegiu, din acest punct de vedere, nimeni”, a spus deputatul.

Se găsesc bani și pentru testare 

Deputatul USR a mai vorbit și despre testarea românilor. Acesta a menționat că trebuie găsite soluţiile financiare pentru testarea persoanelor, având în vedere importanţa legii, adăugând faptul că se pot găsi bani.

„Găsim de acolo de unde găsim pentru partidele politice sau pentru pensiile speciale”, a spus deputatul USR.

În ceea ce privește atitudinea liberalilor care au decis pe legea privind certificatul verde să se abţină de la vot, Wiener a menționat că ”orice neasumare din partea unui partid politic practic este o vulnerabilizare a legii”.

El a adăugat că speră ca liberalii să se răzgândească și să înțeleagă măsura și importanța ei pentru sănătatea publică.

„Foarte important este şi mesajul politic pe care aceasta instituţie, Parlamentul, îl transmite. Era mult mai bine să existe o legitimare a legii printr-un vot cât mai larg. Sper ca şi colegii de la PNL să se răzgândească şi sa înţeleagă importanţa momentului pentru sănătatea publică”, a arătat deputatul Adrian Wiener.

Amintim faptul că precizările deputatului USR vin după ce, în cursul zilei de luni, PNL a decis să se abţină la vot, la amendamentul PSD privind testarea pe banii de la buget a angajaţilor de la stat care nu au certificat verde, timp de 60 de zile.