Pandemia de coronavirus, face ravagii, iar campaniile de vaccinare anti-covid se mișcă din ce în ce mai lent, scrie CNN. În acest context, liderii europeni caută să impună reguli dure menite să izoleze de restul societății persoanele care refuză să se vaccineze.

Potrivit sursei citate, Germania spre exemplu urmează să impună reguli mai stricte pentru cei care nu au încă schema completă de vaccinare. Mai exact, una dintre măsurile propuse de autorități este ca germanii să prezinte dovada vaccinării sau un test negativ pentru a putea merge cu autobuzul sau cu trenul.

De menționat este faptul că noile reguli vin în completarea restricțiilor deja existente referitoare la accesul în baruri, restaurante ori săli de cinema. Aceste propuneri au fost făcute de Partidul Social Democrat, Partidul Liber Democrat și Partidul Verde, aflate în plin proces de formare al noului guvern german și urmează să fie votate joia aceasta în Bundestag – Parlamentul german. Unul dintre liderii „verzilor”, Robert Habeck, a precizat că regulile vizate reprezintă un „lockdown pentru nevaccinați.”

În ceea ce privește evoluția pandemiei de COVID din Germania, conform autorităților, aproape două treimi dintre germani sunt complet vaccinați, cu cel puțin două doze. Pe de altă parte, numărul infectările crește în mod alarmant. Astfel, media ultimelor șapte zile este de aproape 40.000 de cazuri noi pe zi, adică cea mai mare rată de infectare de la începutul pandemiei și de două ori mai mare decât cea de la începutul lunii noiembrie.

Lockdown pentru nevaccinați în Austria 

În Austria în schimb se anunță măsuri și mai drastice. Mai exact, persoanele care refuză să se vaccineze nu mai au voie să iasă din casă, în contextul în care mai mult de o treime din populația totală nu este imunizată. Printre cei omiși de restricții sunt oamenii care se deplasează la locul de muncă și cei care își cumpără de mâncare.

În acest context, noul cancelar al Austriei, Alexander Schallenberg, a spus că rata de vaccinare este „rușinos de scăzută”. El a subliniat faptul că cei care refuză să se vaccineze vor fi supuși de acum încolo „aceleiași situații cu care ne-am confruntat cu toții în anul 2020”. Decizia acestuia vine în contextul în care Austria, la fel ca și Germania este lovită de un val puternic de infectări.

Decizii drastice au fost luate și în Franța, din cauza numărului de infectări în creștere. Ultimele măsuri se aplică pentru cetățenii din 16 țări ale Uniunii Europeane. Mai exact, nevaccinații din aceste țări trebuie să facă un test PCR cu cel mult 24 de ore înainte de a ajunge pe teritoriul Franței.

Totodată, Cehia va interzice și ea începând de luni accesul persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19 la evenimentele şi serviciile publice. Anunțul a fost făcut miercuri, de premierul Andrej Babis, precizând că testele negative nu vor mai fi recunoscute, relatează Reuters.

Restricţiile, care urmează să fie aprobate de cabinet joi, survin după o creştere a infectărilor cu COVID-19 până la cifra record de 22.479 raportată marţi. „De luni, doar persoanele vaccinate şi cele trecute prin boală vor avea acces la servicii şi evenimente publice”, a spus premierul Babis. „Oamenii trebuie să creadă în cele din urmă că COVID-19 ucide”, a mai spus el.

Până în prezent, Portugalia și Spania, țările unde rata vaccinării este printre cele mai mari din Europa, au reușit să evite deocamdată efectele crunte ale noului val de infectări cu Covid-19. Mai exact, în cele două țări rata zilnică de infectare a rămas mai mică de 5.000, respectiv 2.000, conform Organizației Mondiale a Sănătății.