Vaccinarea cu a treia doză poate începe! Agenția Europeană a Medicamentului a dat verdictul

Specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) au transmis că statele membre ale Uniunii Europene pot începe, în cazul în care își doresc acest lucru, administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID.

Amintim că autoritățile din România au spus că, în funcție de decizia luată de EMA, administrarea cu a treia doză de vaccin ar putea începe în luna octombrie.

Ce seruri sunt vizate?

Totuși, recomandarea respectivă se referă la vaccinul anti-COVID al Pfizer/ BioNTech. Trebuie menționat că există și o evaluare accelerată și pentru vaccinul produs de Moderna.

De asemenea, specialiștii agenției spun că această doză este necesară în primul rând pentru persoanele care au avut un răspuns imun slab la primele două doze, dar o recomandă și pentru persoanele care nu au avut o astfel de problemă.

EMA nu a dat un raport final pe acest subiect, dar oficialii spun că statele membre pot merge înainte cu administrarea celei de-a treia doze. Suprarapelul trebuie administrat la cel puțin 6 luni de la a doua doză, la persoane care au cel puțin 16 ani.

Bilanţ COVID-19, 9 septembrie

Până astăzi, 9 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.113.381 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.062.366 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.226 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 240 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 34.871 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin