Într-un interviu acordat Euractiv, Timofii Milovanov, fostul ministru ucrainean al Economiei, actual consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a salutat ajutorul financiar acordat țării sale de UE, dar a cerut acordarea de granturi, în loc de împrumuturi.

Acesta spune că o Ucraină supraîndatorată ar speria investitorii privați și ar îngreuna reconstrucția țării.

Kievul ar vrea mai mult

„9 miliarde de euro pare a fi o sumă bună, deși nu ajunge pentru tot ceea ce este necesar”, a declarat oficialul ucrainean, adăugând că Ucraina are nevoie de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună pentru a continua.

”Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat chiar o sumă de 15 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii iunie. Sper că vor veni și banii din SUA și alții”, a adăugat el.

Milovanov speră însă că ajutorul financiar va crește, potrivit Euractiv.

Împrumuturi contraproductive

Ceea ce îl îngrijorează mai mult pe Milovanov este faptul că banii UE vin sub formă de împrumuturi, crescând astfel nivelul datoriilor Ucrainei, ceea ce ar putea descuraja investitorii privați.

„Oferirea de împrumuturi în loc de granturi înseamnă că datoria ucraineană va crește, iar agențiile de rating care se uită la acest raport vor considera datoria ucraineană mai puțin sustenabilă”, a spus el.

„Vor fi mai puține investiții private, dar la un cost mai mare”, adaugă acesta.

„Pentru ca economia să fie puternică și pentru ca democrația să aibă succes, este nevoie de un echilibru adecvat între investițiile guvernamentale și investițiile private, așa că nu ar trebui să excludem investițiile private acum”, a spus Timofii Milovanov.

Platforma „RebuildUkraine”, pentru reconstrucția Ucrainei

Deși oficialul ucrainean este îngrijorat de faptul că asistența macrofinanciară vine doar sub formă de împrumuturi, el a salutat propunerea Comisiei UE de a crea așa-numita platformă „RebuildUkraine”, care ar trebui să conducă efortul de reconstrucție pe termen lung în Ucraina.

Platforma ar urma să fie coordonată de guvernul ucrainean și de Comisia Europeană, dar ar trebui să fie deschisă și altor parteneri.

Comisia Europeană a propus ca autoritățile ucrainene să dețină „proprietate deplină” asupra efortului de reconstrucție, dar și ca reconstrucția să fie legată de o agendă de reforme care ar trebui să ajute Ucraina să se alinieze la standardele UE.

Kievul crede că vor fi necesare aproximativ 500-600 de miliarde de dolari

Efortul de reconstrucţie ar trebui să fie condus de autorităţile ucrainene în strânsă colaborare cu Uniunea Europeană şi cu alţi parteneri esenţiali, precum cei din grupurile G7 şi G20 şi alte ţări terţe, dar şi cu instituţiile financiare internaţionale şi cu organizaţiile internaţionale.

Parteneriatele dintre oraşele şi regiunile din Uniunea Europeană şi cele din Ucraina vor îmbogăţi şi vor accelera reconstrucţia, a subliniat Executivul UE.

În ceea ce privește suma totală de fonduri de care va avea nevoie Ucraina pentru reconstrucție, Milovanov a estimat că vor fi necesare aproximativ 500-600 de miliarde de dolari, care ar putea fi repartizate pe o perioadă de 10 ani.

”Câtă vreme agresiunea Rusiei continuă, nu se ştie precis care ar fi valoarea totală a nevoilor de reconstrucţie ale Ucrainei. Cu toate acestea, este important să fie concepute încă de pe acum principalele elemente constitutive ale acestui efort internaţional. Sprijinul va trebui să acordat pe termen mediu spre lung”, susține Comisia Europeană.