În marja reuniunii miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din Grupul Celor 7 (G7: SUA, Canda, Japonia, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia) Kristalina Georgieva a spus că este extrem de dificil pentru băncile centrale să reducă inflaţia actuală, fără a provoca recesiuni.

În prezent, aceasta consideră că lanţurile de aprovizionare trebuie reordonate pentru a fi reziliente.

„Cred că trebuie să devenim mai obişnuiţi cu inflaţia, ar putea să nu fie ultimul şoc”, a avertizat directorul general al FMI, potrivit agenției de presă Reuters.

Amintim faptul că, la sfârșitul lunii aprilie, în contextul scumpirilor cauzate de războiul din Ucraina, Kristalina Georgieva a transmis un mesaj urgent G20 (Grupului Naţiunilor Dezvoltate şi Emergente) privind cooperarea cu Rusia.

FMI recomandă cooperarea cu Rusia

Kristalina Georgieva a solicitat anterior Grupului Naţiunilor Dezvoltate şi Emergente (G20) să continue cooperarea internațională cu Rusia.

„Nicio ţară nu poate rezolva problemele sigură. Este evident că trebuie să continue cooperarea, chiar dacă este mai greu când sunt tensiuni, nu este imposibil. Nu am niciun dubiu că vor exista discuţii substanţiale în cadrul G20”, a spus Kristalina Georgieva, potrivit cotidianului francez Le Figaro.

G20 a organizat o reuniune specială a miniștrilor de Finanţe, luna precedentă, la Washington, însă anumiți miniștri străini au refuzat să participle la câteva întruniri oficiale deoarece erau prezenți oficiali ruşi.

G20 cuprinde: SUA, Canada, India, China, Japonia, Coreea de Sud, Indonezia, Brazilia, Mexic, Argentinia, Australia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Rusia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Turcia.

Tot luna trecută, Kristalina Georgieva a declarat că utilizarea criptomonedelor nu permite țărilor, companiilor sau persoanelor fizice să scape masiv de sancțiunile internaționale, precum cele impuse Rusiei.

FMI: Criptomonedele nu scapă de sancțiunile internaționale

„Nu există dovezi solide că banii digitali pot fi folosiți pentru a eluda sancțiunile. De ce nu? Pentru că sistemul financiar are încă un rol important de jucat.

Nu suntem încă într-o etapă în care să vedem dovezi că aceasta este o modalitate de a ocoli sancțiunile. (…) Sancțiunile împiedică foarte clar tranzacțiile”, a declarat directorul general al FMI, relatează AFP.

Subiectul este studiat îndeaproape de către FMI la nivel mondial. Cazul Rusiei, căreia țările occidentale i-au impus diverse runde de sancțiuni economice de la începutul invaziei din Ucraina, este urmărit cu o atenție deosebită.