Kenneth Rogoff, fost economist-şef al FMI, în prezent, profesor la Universitatea Harvard, a scris un articol în legătură cu riscurile la care este expusă economia mondială.

Potrivit acestuia, o recesiune în Europa este inevitabilă, având în vedere războiul din Ucraina. De cealaltă parte, nici în SUA lucrurile nu stau foarte bine, având în vedere explozia fără precedent a prețurilor. China este și ea într-o situație dificilă datorită lookdown-urilor impuse în contextul pandemiei de COVID.

„O recesiune în Europa este aproape inevitabilă în cazul escaladării războiului din Ucraina. În SUA, cu preţurile de consum consemnând cel mai rapid ritm de creştere din 40 de ani, perspectivele unei aterizări blânde pentru preţuri fără un impact major asupra creşterii par din ce în ce mai îndepărtate. Iar Chinei îi este din ce în ce mai dificil să-şi susţină creşterea în faţa lockdown-urilor draconice. De fapt, economia chineză ar putea fi deja în recesiune”, susţine Rogoff, potrivit The Guardian.

Fostul economist șef al FMI a prezentat și sondajele, atât private cât și oficiale, care subliniază riscurile regionale aflate într-o continuă creștere.

„Sondaje economice private şi oficiale au început să evidenţieze riscuri regionale în creştere, dar acestea subestimează probabil măsura în care acestea se multiplică reciproc. Lockdown-urile din China, de exemplu, vor provoca haos în lanţurile de aprovizionare, crescând inflaţia în SUA şi reducând cererea în Europa. În mod normal, aceste probleme ar putea fi atenuate de scăderea preţurilor materiilor prime. Însă fără un sfârşit al războiului din Ucraina la orizont, preţurile alimentelor şi energiei la nivel mondial vor rămâne probabil ridicate.

O recesiune în SUA, în special dacă e generată de un ciclu de majorări de dobânzi, ar diminua cererea de importuri la nivel mondial şi ar produce haos pe pieţele financiare. Iar deşi recesiunile din Europa se propagă în mod normal la nivel mondial via cerere redusă, o încetinire indusă de război ar putea zdruncina încrederea de business şi pe pieţele financiare la nivel mondial”, mai adaugă el.

În ceea ce privește situația din Europa, în acest caz, el susține că încetinirea economiilor din China și SUA au avut un impact semnificativ. De cealaltă parte, mai este și războiul, care vine cu riscuri enorme.

Fostul oficial al FMI adaugă că și inflația a ajuns la un nivel record, iar PIB-ul a înregistrat și el un avans semnificativ.

„În cazul Europei, creşterea economică ar fi avut oricum de suferit de pe urma încetinirii economiilor chineză şi americană, însă războiul din Ucraina amplifică enorm riscurile şi vulnerabilităţile regiunii.

Creşterea economiei zonei euro a slăbit în primul trimestru, în timp ce inflaţia a urcat uşor la un nou record în aprilie, generând spectrul stagflaţiei într-o regiune puternic afectată de scumpirea dramatică a energiei şi alimentelor”, scrie Rogoff.

„Inflaţia din zona euro a atins 7,5% în aprilie, faţă de maximul record de 7,4% în luna anterioară. Datele indică presiuni inflaţioniste în acumulare în zona euro, inflaţia urmând să se menţină cu mult peste ţinta de 2% a BCE, alimentând apeluri pentru accelerarea planurilor băncii de inversare a politicii sale ultraacomodative”, adaugă acesta.

O reacție în acest sens a venit și de la Andrew Kenningham, economist la Capital Economics. Potrivit acestuia, PIB-ul zonei euro s-ar putea contracta în trimestrul al doilea, având în vedere războiul din Ucraina, dar și criza energiei.

Economiștii trag semnalul de alarmă

„Credem că PIB-ul zonei euro s-ar putea contracta în trimestrul doi, cu impactul războiului din Ucraina şi scumpirea energiei afectând puternic veniturile reale ale gospodăriilor şi încrederea consumatorilor şi exacerbând problemele de pe partea de aprovizionare“, arată Andrew Kenningham, economist la Capital Economics.

Un semnal de alarmă a venit și de la Deutsche Bank, potrivit căreia, economia americană se îndreaptă către recesiune, deşi una blândă. Banca spunea că  deşi inflaţia se apropie de vârf, va dura mult până când aceasta va coborâ la ţinta de 2% a Fed. Acest lucru sugerează că banca centrală va majora dobânzile atât de agresiv, încât va răni economia, notează CNN.

În ceea ce privește situația din China, traiectoria de creştere a ţării este în încetinire de multă vreme, scrie Kenneth Rogoff, ”numai o combinaţie de noroc şi management macroeconomic competent preîntâmpinând un declin sever”, adaugă el.

Nici analiștii nu sunt prea optimiști. Ei susțin că este nevoie de noi măsuri de stimulare dacă guvernul vrea să-şi atingă ţinta de creştere pe 2022 de aproximativ 5,5%.