Presa românească, în doliu! A fost răpus de o boală grea. Claudiu Târziu este în stare de șoc

Este vorba despre jurnalistul Valentin Iacob. Acesta suferea de o boală gravă și s-a stins din viață la 67 de ani, într-un timp relativ scurt de la diagnosticare.

„Obosiți de viața de aici, poeții se retrag în viața de dincolo. Ieri, s-a dus și Valentin Iacob, ”poetul de la Stalingrad”, să joace ”poker cosmic”. Prieten și coleg, mulți ani, la excepționala revistă ”Formula As”, a plecat într-un fel ciudat, aproape fără de veste, el, vorbitorul neobosit și avidul de viața căzută de pe partea asta a lui Dumnezeu.

O foarte scurtă luptă cu o boală necruțătoare, la care nu s-a gîndit niciodată, și gata. Tocmai cînd, după ani de pribegie sufletească, își găsise un acasă firesc. Tocmai în prag de nouă izbîndă literară. Tocmai cînd mai avea atîtea de spus în poezia lui nebunească și sofisticată și în publicistica lui densă și spumoasă. Tocmai cînd trecuse un an de cînd nu mai băusem împreună un vin bun, în jurul căruia să rostogolim amintiri vesele și să ticluim planuri ambițioase.

I s-o fi făcut dor de cei plecați mai înainte, colegi și prieteni ai noștri, Silvia Kerim, Sorin Preda, Bogdan Lupescu, Marius Petrescu. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace! Dumnezeu să aibă grijă și de sufletul robului său Valentin!”, a scris Claudiu Târziu pe Facebook.

Cine era Valentin Iacob?

Valentin Iacob s-a născut în București, în ziua de 12 octombrie 1955. Acesta a fost poet și jurnalist. În 1979 a absolvit Facultatea de Matematică a Universității din București și până în 1993 a fost informatician și profesor de matematică. Ca scriitor, a debutat după decembrie 1989. Poeme, proze, interviuri și amintiri literare i-au apărut în majoritatea revistelor literare romanești. A publicat patru cărți: Petrogradul într-un pahar cu șampanie (poeme, Editura Du Style, 1996), Pianul kamikaze (poeme, Editura Du Style, 1998), Balada Craiului de Toba (poem, Editura Eminescu, 1998), Clownul lui Hrist (poeme și proze, Editura Muzeului Literaturii Romane), scrie revista AS.

De asemenea, regretatul jurnalist a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România (ASPRO). Mai mult, era redactor la „Formula AS” din 1992.