Costurile energiei cresc în Europa, iar cetățenii sunt cei mai loviți. Vremea a jucat un rol important, dar există și întrebări cu privire la aprovizionarea cu gaze de către Rusia, scrie Deutsche Welle intr-un comentariu.

În toată Europa, facturile la energie electrică pentru gospodării și întreprinderi au crescut dramatic. Au crescut constant pe parcursul anului 2021, dar în septembrie costurile au explodat. Numai în această lună, prețurile en-gros ale energiei electrice din Germania au crescut cu aproape 50%.

Prețurile ating valori maxime, deoarece o combinație de factori contribuie la reducerea sectorului energetic european. Principala cauză este lipsa globală de gaze: prețul gazului natural a crescut de 4 ori în Europa de la începutul anului.

Subvenții, ajutoare de urgență

Situația pare să se înrăutățească și multe guverne se tem acum de întreruperi înaintea unui salt inevitabil al cererii pe tot parcursul iernii.

În Regatul Unit, cele mai mari companii energetice din țară au solicitat guvernului un pachet de ajutor de urgență. Cinci furnizori mai mici au ieșit deja din afaceri în ultima lună, neputând să plătească energia pe care s-au angajat să o furnizeze companiilor.

În Spania, guvernul a adoptat deja o legislație de urgență pentru a reduce prețul facturilor la energie pentru consumatori, prin redirecționarea profiturilor de la companiile energetice.

Se așteaptă ca Italia să dezvăluie săptămâna aceasta un pachet de sprijin de 4,5 miliarde de euro pentru gospodării, în timp ce Franța a introdus deja subvenții pentru milioane de gospodării cu venituri mici afectate de majorări.

De ce am ajuns aici

Potrivit Verivox, un site care compară prețurile la energie, prețurile din Germania au crescut cu o medie de 12,6% în septembrie și octombrie. Verivox spune că o astfel de creștere este egală cu 188 euro pe an în costuri suplimentare de încălzire pentru o casă.

De ce se întâmplă asta acum

Europa își obține energia din diverse surse, gazele naturale reprezentând aproximativ 20% din această aprovizionare. Țările sunt unele mai dependente de gaze decât altele.

Ultima iarnă din Europa a fost neobișnuit de rece, epuizând stocurile de gaze naturale. În mod normal, stocurile ar fi trebuit completate in vară, în pregătirea pentru iarna următoare, dar o lună aprile extrem de rece a făcut să se recurgă tot la stocuri.

Monopolul rusesc

Gigantul Gazprom, care furnizează aproximativ o treime din totalul gazelor naturale din Europa, a refuzat anul acesta creșterea ofertei pe „piețele spot”, unde gazele naturale sunt cumpărate pe măsură ce apare nevoia, deseori pentru a satisface o nevoie pe termen scurt, spre deosebire de contractele pe termen mai lung planificate cu mult timp înainte.

Rusia are propriile sale nevoi de depozitare, dar unii comentatori au speculat că Rusia a vrut astfel să pună presiune pe UE să adopte conducta Nord Stream 2.

Există o alternativă?

Alți factori s-au combinat pentru a exacerba problema. O vară asiatică neobișnuit de caldă a dus la o creștere a cererii de aer condiționat și, ca rezultat, de energie electrică. Acest lucru a afectat în continuare aprovizionarea cu gaze naturale.

De asemenea, cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a crescut rapid în întreaga lume, în special în Asia, datorită creșterii economice. Asta a afectat aprovizionarea către Europa, cu o scădere semnificativă a importurilor în 2021, comparativ cu 2020.

Cărbunele este o alternativă, dar prețul a ajuns la la niveluri record din cauza crizei gazelor naturale, dar și a politicilor din ce în ce mai stricte ale UE privibd schimbările climatice.

Sursa foto: Dreamstime