Didier Holleaux, adjunctul directorului general al Engie s-a arătat îngrijorat de evoluția prețului la gaze. În cursul zilei de marți, acesta a declarat că în opinia sa actualele preţuri ale gazelor naturale ar putea continua în viitorul apropiat, nivelul capacităţilor de stocare a gazelor în Europa nefiind foarte ridicat, transmite Reuters. Totodată, el a subliniat faptul că cei mai afectați din toată această situație vor fi clienții.

„Suntem îngrijoraţi că deficitul de gaze pe care îl vedem acum menţine preţurile la un nivel ridicat şi clienţii noştri ar putea fi afectaţi”, le-a spus jurnaliştilor oficialul Engie, în marja conferinţei Gastech din Dubai.

Amintim faptul că declarațiile acestuia vin în contextul în care preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.

O analiză realizată recent de Reuters arăta că creșterea prețurilor la gaz va duce la creșterea facturilor din această iarnă și amenință consumul și inflația pe termen scurt. O nouă lovitură pentru economia mondială care tocmai se punea pe picioare după șocul pandemiei de COVID-19, mai arăta sursa citată.

Tootdată, analiza mai arată că tensiunile se adâncesc pe zi ce trece, iar mai mulți parlamentari din Parlamentul European au cerut o anchetă asupra a ceea ce susțin că ar putea fi o manipulare a pieței de către compania rusească Gazprom.

Ce spun analiștii

Mai exact, limitarea aprovizionării cu gaz rusesc lasă Europa descoperită înaintea sezonului rece. Astfel, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea sezonului de încălzire, siturile de depozitare sunt umplute cu mai puțin de 72%, cel mai scăzut nivel din această perioadă a anului de mai bine de un deceniu.

În ceea ce privește estimările analiștilor, aceștia sunt de părere că este mult prea devreme pentru a reduce previziunile de creștere economică, dar un impact asupra activității economice pare inevitabil.

Morgan Stanley spre exemplu consideră că impactul în Statele Unite, cea mai mare economie din lume, ar trebui să fie mic. În timp ce peste o treime din consumul de energie din SUA în 2020 a fost furnizat de gaze naturale, utilizatorii erau preponderent industriali, notează analiștii. În general, însă, prețurile mai mari ale gazului cresc riscul de stagflație- inflație ridicată, creștere redusă.

La rândul său, Michael Hewson, analist șef de piață la CMC Markets susține că perspectivele economice devin mai agitate, iar marile companii se gândesc deja la creșterea costurilor.

„Este destul de clar că există un sentiment tot mai mare de neliniște în ceea ce privește perspectivele economice, întrucât un număr tot mai mare de companii se uită la perspectiva creșterii costurilor”, a declarat Michael Hewson, analist șef de piață la CMC Markets.