Ucraina și aliații săi străini iau în considerare invitația Rusiei la un viitor summit pentru a discuta despre încetarea invaziei care persistă de doi ani. Aceste informații au fost desprinse în urma declarațiilor unui oficial ucrainean de rang înalt, citat de Reuters, într-un eveniment care a avut loc duminică.

Summitul va avea loc în Elveția. El va servi drept platformă pentru discutarea unei viziuni de pace propuse de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Decizie: Rusia va fi invitată la un summit în Elveția

Această viziune ar putea fi prezentată Rusiei în cadrul unei a doua întâlniri ulterioare, conform declarațiilor lui Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenski.

El a adăugat că există posibilitatea de a invita reprezentanți ai Federației Ruse la acest summit. Rușilor li s-ar putea prezenta un plan pentru încheierea războiului și revenirea la o pace echitabilă. Acest lucru se va petrece doar în situația în care reprezentanții țării agresoare la momentul respectiv ar dori cu adevărat să pună capăt conflictului.

Planul pentru pace pus la cale de Ucraina

Această declarație a fost făcută în cadrul unei conferințe televizate la Kiev.

„Poate exista o situație în care să invităm împreună reprezentanți ai Federației Ruse, în care să li se prezinte planul în cazul în care oricine va reprezenta țara agresoare la acel moment va dori să pună cu adevărat capăt acestui război și să se întoarcă la o pace dreaptă”, a declarat acesta în timpul unei conferințe televizate la Kiev.

Zelenski a propus încetarea războiului în 2022

Zelenski și-a prezentat inițial propunerea de pace la summit-ul Grupului celor 20 de economii majore din 2022. Acesta s-a desfășurat în noiembrie 2022. Propunere vizează reinstaurarea integrității teritoriale a Ucrainei și o retragere completă a trupelor ruse.

Guvernul de la Kiev a subliniat că nu va începe discuțiile cu Moscova până când toate forțele armate ruse nu se retrag de pe teritoriul ucrainean.

Kremlinul a respins ideea unor negocieri de pace actuale între Rusia și Ucraina. Autoritățile ruse considerând planul de pace al Kievului ca fiind absurd, deoarece exclude implicarea Rusiei.