2 ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Analiza lui Rareș Bogdan

Potrivit lui Rareș Bogdan, oboseala și indiferența ne vor costa liniștea noastră și a copiilor români.

Europarlamentarul PNL a adăugat că de la începutul războiului, 7 milioane de ucraineni au trecut prin România.

„Nu putem spune ca am obosit. Oboseala și indiferența ne vor costa liniștea noastră și a copiilor români. Acum 2 ani, copilașii ucraineni au fost luați de mânuță, urcați în spate alături de pisică și mașinuța preferată, păpușa și ursuleții de pluș și nevoiți să plece din leagănul lor pentru patrii de împrumut.

Câtă deznădejde, câtă suferință și câte lacrimi au curs pentru tații lor uciși la datorie noi nu putem decât să bănuim. 7 milioane de ucraineni au trecut deja prin România.

Poporul nostru, ROMÂNII, nu ezită să sară în ajutor, căci cunoaștem prea bine propriile suferințe… Și nu s-a terminat”, a scris el pe Instagram.

La doi ani de la începerea conflictului, nimeni nu poate ști cât va mai dura cea mai mare invazie de la Al Doilea Război Mondial, a continuat Rareș Bogdan.

Europarlamentarul a precizat că dacă Ucraina cade, urmează Republica Moldova. Iar acest lucru ar însemna o presiune uriașă pe România, Polonia și Țările Baltice.

De aceea, spune el, Europa trebuie să fie mai unită decât oricând.

„După 2 ani de la atacarea furibundă a Ucrainei, nimeni nu poate spune cât va mai dura cea mai mare invazie de după al doilea Război Mondial. Știm însă cu toții un lucru: orice slăbiciune, orice șovăială în a ajuta Ucraina să câștige războiul ne poate costa foarte mult. Poate chiar totul! Dacă Ucraina cade, urmează Moldova. Imaginați-vă o graniță cu Putin, nave rusești la Sulina etc. În nemernicia asta, Kremlinul nu poate fi crezut nicio secundă că are intenții bune!

Dacă Ucraina cade, să ne ferească Dumnezeu! Orice ezitare este interpretată de agresor drept dezbinare. Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Știți de ce? Am multe argumente, dar gândiți-vă doar la unul: Mii de copii ucraineni au fost răpiți pentru a fi transformați în soldați ai lui Putin. Imaginați-vă că sunt ai noștri…… Dacă Ukraina cade, Moldova este în pericol mortal, iar România si Polonia, plus Țările Baltice vor fi sub o uriașă presiune.

Nu ignorați nimic, 650 de km este lungimea totală a graniței cu Ukraina! Nu trăim doar în Andaluzia, Algarve , Glasgow sau in Brighton, trăim la Tulcea, Galați, Brăila, Botoșani, Suceava, Satu Mare, Maramureș, Iași, BistrițaNasaud, Vaslui sau Constanța……”, a conchis Rareș Bogdan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rares Bogdan (@rarbogdan)

Situația actuală pe frontul din Ucraina

Tot sâmbătă, politologul Cristian Pîrvulescu a analizat situația actuală de pe frontul din Ucraina în ziua în care se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei.

El a subliniat că este dificil să se determine cu certitudine cine sunt învinșii și cine sunt învingătorii în acest moment. Cristian Pîrvulescu a amintit că Ucraina a avut o performanță notabilă în 2022. Însă în 2023 nu a reușit să-și mențină avansul prin contraofensivă.

În prezent, a adăugat el, se poate observa o contraofensivă a Rusiei pe mai multe direcții, pe cinci direcții, dar frontul este stabilizat.

Politologul a indicat că Zelenski reprezintă cheia rezistenței. Cristian Pîrvulescu a accentuat faptul că Kievul se afla aproape încercuit. El a evidențiat că planul lui Vladimir Putin era să ocupe Ucraina într-un interval de 3-5 zile.

A menționat că Ucraina a recuperat peste 50% din teritoriul care era sub ocupație rusă. Cristian Pîrvulescu a subliniat că țara este condusă de un actor căruia puțini îi ofereau șanse.

„Cu toate acestea, a ținut frâu. I-a ținut frâu lui Putin. Da, ajunși unde suntem astăzi, exact Vladimir Volodimir Zelenski este cheia rezistenței. Gândiți-vă că dacă ar fi făcut ceea ce i-au cerut americanii, să urce într-un taxi și să plece, să meargă în Occident, Ucraina ar fi fost ocupată acum”, a spus acesta.

Faptul că Zelenski a dat acest exemplu, că a arătat un curaj pe care Putin nu l-a luat în calcul, a avut o importanță enormă pentru soldații ucraineni. Politologul a menționat că acest lucru a contat deosebit de mult și pentru occidentali. Mai multe puteți citi aici.