Ca și cum nu era suficient, există voci care susțin că în acest moment China se confruntă cu o bulă a datoriilor, creată de creditele neperformante din sectorul imobiliar.

Joseph Boskovich președinte al Old West Investment Management avertizează că în prezent China se confruntă cu o bulă a datoriilor creată de creditele neperformante din sectorul imobiliar. În opinia sa, acest lucru reprezintă „o amenințare majoră pentru economia mondială”, arată seekingalpha.com.

Sistemul bancar chinez deține în prezent aproximativ 52 de miliarde de dolari în împrumuturi bancare

Boskovich a adus ca argument statisticile care arată că sistemul bancar chinez deține în prezent aproximativ 52 de miliarde de dolari în împrumuturi bancare, comparativ cu PIB-ul Chinei, care este de 14 de miliarde de dolari. El susține că până la o treime din acest portofoliu de credite ar putea fi neperformant, conform speculațiilor pieței.

Partidul Comunist Chinez nu știe cum va ieși din această situație

„China a ascuns aceste investiții eșuate de ani de zile, dar situația este atât de gravă, încât Partidul Comunist Chinez s-a văzut pus într-o situație din care nu știe cum se va ieși”, afirmă Boskovich într-o scrisoare publicată recent.

„Cifrele sunt atât de mari încât acest lucru va fi un obstacol pentru economia mondială în anii următori”, a adăugat el.

Comentând și situația economiei globale, Boskovich a identificat inflația drepto altă amenințare majoră. El spune că investitorii ar putea începe să caute alternative de investiții în fața „prețurilor vertiginoase pentru acțiuni”.

Boskovich este unul dintre mulți investitori de top care și-au manifestat scepticismul față de investițiile chineze în ultima vreme.

Dezvoltatorii imobiliari vor avea probleme cu rambursarea datoriilor

Pe de altă parte, conform Standard & Poor’s, o treime dintre dezvoltatorii imobiliari din China vor avea probleme cu rambursarea datoriilor în următoarele 12 luni. Consecința: sectorul imobiliar chinez se confruntă cu probleme din ce în ce mai grave din cauza scăderii vânzărilor și a accesului restricționat la credite și înregistrează, per ansamblu, datorii totale de aproximativ 5 trilioane de dolari, adică o treime din întregul PIB al Chinei, subliniază Standard & Poor’s.