Un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim și acesta este plafonat la 145 de lei prin OUG nr. 96/2018 care expiră la 31 decembrie 2019. Odată ce aceasta expiră și Guvernul va majora salariul minim pe țară la 2.230 de lei, punctul de amendă ar putea ajunge la 223 de lei.

„Există o corelaţie între salariul minim şi punctul de amendă, din datele care ne-au fost furnizate de colegii de la Ministerul de Finanţe nu există un impact semnificativ, nici pe partea de venituri bugetare, nici pe partea de, să-i spunem, efecte în plată, sunt nesemnificative aceste efecte”, a declarat însă Ionel Dancă.

El a completat, întrebat dacă odată cu majorarea salariului minim va creşte şi punctul de amendă: „Nu s-a luat nicio decizie în această privinţă, în sensul modificării reglementărilor legale în vigoare”.

În cazul în care punctul de amendă ajunge la 223 de lei, cea mai mică amendă va fi de 446 de lei, față de 290 de lei cât este în prezent. Pe de altă parte cea mai amre amendă ava ajunge la valoarea de 4.460 lei, față de 2.900, cât este acum.