Veste uriașă pentru toți cei care vorbesc la telefon. Tarifele de terminare a apelurilor în rețelele fixe și mobile din România vor scădea începând cu 1 ianuarie 2022. Acest lucru se petrece ca urmare a reglementărilor UE. Informația a fost furnizată de autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).

Tariful de terminare reprezintă preţul plătit de un furnizor de servicii de telefonie altui operator în reţeaua căruia este terminat apelul efectuat de utilizatorii proprii. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul.

Reducere cu aproape 22% față de ce se petrece în prezent

Astfel, operatorii de telefonie mobilă care activează pe piaţa din România vor practica un tarif de 0,55 eurocenți/minut pentru terminarea apelurilor mobile în propriile rețele. În schimb, operatorii de telefonie fixă vor aplica un tarif de 0,07 eurocenți/minut pentru terminarea apelurilor fixe în propriile rețele.

Tariful de terminare a apelurilor mobile se va reduce cu aproape 22% față de cel practicat în prezent și va fi perceput de către toţi operatorii de telefonie mobilă desemnați cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile reţele publice de telefonie.

Tarifele pentru următorii ani

Regulamentul Comisiei Europene stabilește și tarifele pentru următorii ani, ce se vor aplica și în România astfel:

0,4 eurocenți/minut în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023;
0,2 eurocenți/minut de la 1 ianuarie 2024

Tariful de terminare a apelurilor fixe va fi cu aproximativ 10% mai mic față de cel practicat în prezent și va fi perceput de către toți operatorii de telefonie fixă desemnați cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe în propriile reţele publice de telefonie. Aceasta este ultima reducere a tarifului prevăzută de Regulament.