Vestea momentului despre cea mai dorită lege! Românii vor plăti prețuri mari la gaze iarna viitoare

Ministrul Economiei este de părere că este prea devreme pentru a putea vorbi despre demararea extragerilor de gaze din subteran pentru ca românii să plătească prețuri mai mici la gaze și energie electrică în acest an.

Florin Spătaru mai spune că tot ceea ce se poate face acum este să se cumpere gaze la prețuri mai mici și să se înmagazineze pentru ca la iarnă România să nu mai aibă depozitele goale.

”Nu vreau să vin cu o imagini optimiste despre această Lege Offshore, pentru că ea trebuia să fie făcută cu mult timp înainte. Dacă facem ce trebuie, extragem din 2026, iarna. Compania Salrom are capacități de stocare, deci trebuie să cumpărăm ieftin, să stocăm, iar iarna să extragem de acolo. Balanța gazului va duce la efecte pozitive din iarna viitoare. În această vară trebuie să semnăm pentru gaze, ca să avem la iarnă. Altfel, dacă ne trezim iar cu depozitele goale, vom plăti prețuri astronomice, ca iarna trecută”, spune ministrul Economiei.

Vom trece prin vremuri dificile

În cadrul emisiunii ”Culisese statului paralel”, ministrul Economiei a mai spus că vom trece printr-o perioadă dificilă, dar spune că se vor face toate eforturile pentru a putea ieși cu bine.

De asemenea, Florin Spătaru spune că vicepremierul Kelemen Hunor a făcut declarații realiste cu privire la situația actuală.

”Ne așteaptă vremuri un pic mai dificile, dar vom depune toate diligențele să trecem cu bine peste aceasta perioadă dificilă. Nu am spus niciodată că avem suficiente stocuri de gaze. Am intrat în noiembrie în guvern, am văzut ce penurie e, am venit cu soluții, dar nu se rezolvă azi toate aceste probleme. Nu pot răspunde la întrebarea „De ce nu am făcut aceste exploatări mai înainte” sau de ce a scăzut producția la unele zăcăminte. În golurile de mine din minele de sare putem stoca gaze. Kelemen Hunor are declarații realiste, pentru că nu putem ignora ce se întâmplă pe lângă România”, mai spune ministrul.

Se dorește rezolvarea problemelor

Ministrul Florin Spătaru a mai spus că a fost făcut un grup de lucru la minister pentru ca problemele să fie identificate și remediate.

Acesta a mai spus că în prezent există o problemă cu miile de mașini blocate din cauză că nu există două șuruburi pentru a se face producția.

”Am făcut acel grup de lucru la minister pentru a vede care sunt problemele. De exemplu, avem mii de mașini blocate pentru că nu există două șuruburi ca să facă producția. Am elaborat ajutoare de somaj pentru aceste companii. Și în agricultură am intervenit și trebuie să ne asigurăm o producție agricolă consistentă”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, în emisiunea „Culisele Statului Paralel”