Autoritățile din România vor să reducă dependența de gazele rusești

Totodată, ministrul Economiei a vorbit și despre sprijinul acordat companiilor românești care au fost afectate în contextul războiului din Ucraina.

„România este mai puţin dependentă decât alte ţări. Această dependență poate fi redusă pas cu pas”, a declarat Florin Spătaru la Antena 3.

S-a ajuns la o serie de soluții aplicabile

Conform declarației făcută de ministru, s-a ajuns la o serie de soluții aplicabile pentru a reduce treptat dependența României faţă de zonele unde există conflict, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu marile companii.

„Am creat la nivelul ministerului Economie un grup de lucru şi am chemat asociațiile profesionale şi companiile pentru a vedea acre este impactul acestui conflict care acoperă Ucraina, dar vorbim şi de Federația Rusă şi de Belarus. Toate aceste zone de conflict din care veneau o parte din materiile prime si materiale.

Avem un impact pe industria metalurgică din cauza regimului de sancţiuni pe care şi România îl aplică. Vorbim şi de sectorul auto. Marile companii caută soluţii pentru a se aproviziona din alte surse.

În acest sens am trimis adrese către ANAF şi către MAI adrese prin care vom aloca persoana suplimentar pentru accesul în vămi pentru a fluidiza traficul. O altă soluţie ar fi de a redirecționa traficul pe Dunăre către porturile de la Galaţi şi Brăila. Asta ar fi o etapă suplimentară pentru a veni cu nave cu pescaj care să poată să vină în acea zonă. Avem o perioadă de 3 luni de zile în care Legea kurzarbeit încă funcționează”, a completat ministrul Economiei.

Guvernul a publicat anterior un proiect care vine cu anumite reglementări pentru producătorii de gaze

Anterior, Ministerul Energiei a publicat pe site-ul oficial un proiect de act normativ, care vine cu anumite reglementări pentru producătorii de gaze. Potrivit acestui proiect, producătorii de gaze vor fi obligați să vândă la un preț stabilit de Guvern cantitățile de gaze.

„În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă cu preţul de 150 lei/MWh cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al clienţilor casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilit conform Anexei nr. 5″, se precizează în proiectul de act normativ.

În ceea ce privește vânzarea gazelor naturale către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, preţul stabilit este de 250 lei/MWh.