La nivel naţional, polițiștii desfășoară acţiuni de verificare pentru a vedea cum sunt eliberate fișele medicale pentru obținerea sau preschimbarea permisului auto, a permisului de port-armă și a altor atestate. Măsura vine după ce persoane încadrate cu grad de handicap vizual grav ori handicap psihic au obținut ilegal aceste documente. Poliţiştii mai vor să afle şi cum sunt eliberate atestatele profesionale, pentru obținerea ajutorului social sau pentru realizarea dosarelor de pensionare pe caz de boală.

„Din cercetările efectuate de polițiști au reieșit următoarele activități ilegale: eliberarea de fișe medicale fără a se efectua vreun consult medical al solicitantului; consultarea persoanelor care solicită eliberarea de fișe medicale de către asistenți medicali, după care fișele medicale sunt trimise într-o altă localitate unde sunt semnate și parafate de către medicii specialiști; consemnarea pe fișele medicale a unor controale medicale ce s-ar fi efectuat în perioadele în care medicul nu a fost în localitate ori se afla în concediu de odihnă; avizarea fișelor medicale de medicii specialiști ca urmare a prezentării acestora de către instructorii auto, fără ca persoanele ce doresc obținerea permisului de conducere să fie consultate; falsificarea fișelor medicale de către persoane ce dețin cunoștințe avansate de operare a tehnicii de calcul; obținerea de permise de conducere auto de către persoane ce figurează încadrate cu grad de handicap vizual grav ori handicap psihic; promisiunea obținerii de diverse acte medicale în schimbul unor sume de bani fără ca pacientul să se prezinte la medic, activitate efectuată de persoane care pretind că au influență asupra cadrelor medicale din unitățile spitalicești; solicitare de sume de bani de la pacienți de către medici pentru a semna și parafa fișele medicale”, se arată în comunicatul emis de Poliţia Capitalei.

Siguranţa pe drumurile publice, pusă în pericol

Situaţiile în care persoane încadrate cu grad de handicap vizual grav ori handicap psihic au obținut sau preschimbat permisul de conducere pot avea un impact grav în ceea ce privește siguranța circulației pe drumurile publice, notează digi24.ro.

„În vederea obţinerii permisului de conducere a unui autovehicul, candidaţii sunt obligaţi să efectueze un examen medical înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere. De asemenea, pentru schimbarea acestuia, ori de câte ori permisul de conducere este reînnoit, cetățenii sunt obligaţi să efectueze un examen medical”, mai precizează Poliţia Capitalei.

Zeci de dosare penale au fost deschise

După verificările poliţiştilor, au fost deschise deocamdată 55 de dosare penale, în care sunt vizate infracțiuni precum luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și constituirea unui grup infracţional organizat. Cercetările sunt în curs.