Cartofii prăjiți se scumpesc din cauza secetei și a crizei economice

Din nefericire pentru gurmanzii din Europa, seceta extremă și crizele suprapuse din acest an au cauzat scumpiri enorme la produsele alimentare, inclusiv la cartofii prăjiți.

Din cauza temperaturilor ridicate, producția de cartofi din acest an este foarte mică în Belgia, Franța, Germania și Olanda. În Belgia, țară care se laudă că a inventat cartofi prăjiți, prețul unei porții de cartofi prăjiți a crescut cu 30% de la începutul acestui an, iar până în decembrie, s-ar putea să mai crească.

„Cred că în 2022 am avut deja una-două majorări ale prețului, de 10 sau 15 cenți pentru un con de cartofi. Nu suntem obișnuiți cu astfel de creșteri. Cred că ar putea apărea și o a treia majorare. Este foarte greu de acceptat că un produs atât de personal pentru belgieni – cartofii prăjiți – se va scumpi”, a explicat Bernard Lefevre, președintele Asociației Producătorilor de Cartofi din Belgia, potrivit Digi24.

„Cred că va avea un impact și asupra restaurantelor de aici. Pentru că oamenii probabil vor comanda mai puțini cartofi, ceea ce înseamnă că vor comanda și mai puține băuturi. Așa că nu e bine pentru economie”, a spus un turist.

„Mâncăm de plăcere, nu în fiecare zi. Poate că prețurile au crescut, dar asta nu ne va împiedica să ne bucurăm de ei”, a explicat alt tânăr.

„Ei bine, poate e mai bine pentru fizicul meu, probabil e mai bine pentru sănătatea mea”, a zis un băiat, potrivit sursei citate anterior.

2022 e cel mai secetos an din istorie României

Din nefericire, și țara noastră se află în aceeași situație. În prezent, ne confruntăm cu cel mai secetos an din istorie țării noastre, iar agricultura României este puternic afectată de temperaturile ridicate. Seceta a distrus deja hectare întregi. Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus la ce ar trebui să ne așteptăm de acum încolo.

„Vorbim de un an agricol în care, din cele 12 luni, doar luna decembrie și aprilie au avut cantități în medie peste norme. August încheie într-adevăr cu o valoare apropiată de normal, însă acele cantități care s-au semnalat în intervale scurte de timp, chiar dacă am avut valori de 60-70 de litri pe metru pătrat în mai puțin de 30-40 de minute, nu au putut compensa nevoia acută și seceta pedologică extremă și de lungă durată instalată încă din toamna anului 2021.

Este al doilea an în care am emis o alertă meteorologică de cod roșu pentru val de căldură în partea de vest-nord-vest a țării. Iunie încheie pe un top 5 ca fiind a cincea lună cea mai călduroasă și a treia cea mai secetoasă. Luna lui Cuptor păstrează aceeași tendință, pe locul 5 ca fiind cea mai caldă și în top 10 cea mai secetoasă și chiar şi august la acest moment pe locul 2 ca fiind cea mai caldă lună din istorie.

Înainte de 2000 vorbeam în medie de 3-4 ani secetoşi pe deceniu. Începând din 2000 avem cel puțin 5-6 ani în fiecare deceniu și iată că și deceniul actual 2021-2030 a început cu un an excesiv de secetos. Și făcând simulările anilor anteriori există o probabilitate foarte mare ca pe fiecare deceniu și în viitor să înregistrăm în medie 5-6 ani secetoși, în condițiile în care cantitățile de precipitații se estimează a fi mai scăzute, în medie cu 15-20 % în lunile de vară, dar nu numai în lunile de vară.

Observăm o tendință de scădere apreciabilă în lunile de iarnă, luni care sunt capitale și considerate perioade de acumulare a apei nu numai pentru agricultură, dar și pentru și sectorul hidroenergetic”, a explicat, vineri seară, Elena Mateescu, directorul general al ANM, în cadrul emisiunii TV „Punctul de Întâlnire” de pe Antena 3.