Autorităţile române nu au reuşit să depună la Bruxelles proiectul privind drumul expres Craiova-Piteşti, prin care pot primi finanţare nerambursabilă UE, din cauza unor documentaţii greşite. Contractul cu firma angajată în 2017 să facă aceste documentaţii a fost reziliat, iar acum CNAIR lucrează în regim propriu. Autorităţile susţin că cererea de finanţare va fi depusă în decembrie 2018. Deşi nu are banii, statul face licitaţii pentru proiectul tehnic şi execuţia drumului expres, conform gds.ro.

Comisarul european Corina Crețu a dezvăluit recent că autoritățile române întârzie să depună la Bruxelles proiectul drumului expres Craiova – Pitești, prin care pot primi finanțare nerambursabilă UE în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare (POIM).

Crețu a avertizat că din cauza întârzierilor România riscă să piardă fonduri europene în valoare de sute de milioane de euro și în septembrie 2018 a făcut un apel public pentru urgentarea proiectelor mari de infrastructură.

„Fac un apel la Ministerul Transporturilor să pregătească proiecte mature, Sibiu-Pitești, Craiova-Pitești, podul de la Brăila. Avem bani din POIM, sunt surprinsă că primarilor li se spune că nu mai sunt bani“, a declarat comisarul, cu ocazia unei dezbateri organizate la Cluj. Dezvăluirea a prins guvernul pe picior greșit și a produs nervozitate. Câteva zile mai târziu, Ministerul Transporturilor a anunțat că a trimis la Bruxelles 14 proiecte de infrastructură, în valoare totală de 3,78 miliarde de euro. Printre acestea, era menționat și drumul expres Craiova-Pitești. Strategia de ascundere a adevărului nu a reușit însă și în octombrie 2018. Corina Crețu a revenit cu criticile, spunând că nu mai acceptă „insulte“ din partea guvernului față de munca pe care o depune. Nu înțeleg această tensiune care s-a creat între mine și guvern spunând lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură, nu avem proiecte. (…) Deci, așteptăm Craiova-Pitești, Târgu Mureș-Iași, podul de la Brăila. Autoritățile au dat deadline-uri care au fost depășite cu mult“, a mai spus Corina Crețu. gds.ro