Președintele Klaus Iohannis a vorbit în cadrul conferinței de presă, susținută miercuri, despre negocierile purtate la Consiliul European. Acesta a ținut să risipească și zvonul apărut recent conform căruia nu ar fi negociat nimic pentru România.

„Nu s-au negociat portofolii. S-a negociat o configurație pentru posturile de vârf, precum conducerea Consiliului European și Comisiei Europene”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a precizat că situația din Parlamentul European este puțin mai complicată în actualul mandat pentru că dacă în trecut, pentru a face majoritate erau necesare doar două grupuri, acum sunt necesare și trei sau patru pentru a asigura o majoritate stabilă. De asemenea fiecare din cei 28 de membri ai Uniunii Europene încearcă să-și impună părerea ceea ce duce la negocieri extrem de complicate. Toate acestea s-au finalizat din fericire printr-un consens.

Președintele a menționat că la negocieri nu s-a vorbit despre interesele naționale ale fiecărei țări pentru comisari europeni însă mai multe țări din Europa de Est au avut pretenția ca absența numirii unei persoane din Estul Europei să fie compensată prin funcția de vicepreședinte la nivelul Comisiei Europene.

Legat de susținerea doamnei Laura Codruța Kovesi pentru funcția de Procuror Șef European, Președintele Iohannis a transmis că poziția sa de susținere a acesteia este cunoscută la nivel european. Funcția nu intră în negocierile de la nivelul Parlamentului European, a menționat Klaus Iohannis, fiind un capitol separat însă își menține speranța că acest post va fi alocat doamnei Kovesi.

„Ar fi un rezultat foarte bun pe care mi-l doresc. Are șanse bune” dar nimic nu este garantat a încheiat Klaus Iohannis.