Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi în cursa pentru șefia Parchetului European, este favorit să preia șefia Parchetului Național Financiar francez, echivalentul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care funcţionează la noi în ţară, potrivit televiziunii franceze TV5, relateaza G4Media. Eliane Houlette îşi încheie mandatul în fruntea Parchetului, iar Bohnert are şanse foarte mari să-i urmeze. Dacă această mutare va avea loc, Consiliul Uniunii Europene ar trebui, în mod normal, să nu se mai opună numirii Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European.

Parchetului Național Financiar funcţionează în Franţa din 2014 ca un instrument de luptă împotriva criminalității financiare. Printre rezultatele sale notabile se numără condamnarea lui Claude Guéant (mâna dreaptă a lui Nicolas Sarkozy) și a lui Teodorin Obiang (vicepreședinte în Guineea Ecuatorială), dar şi plata de către banca HSBC a unei sume de 300 de milioane de euro pentru evitarea unui proces. De asemenea, Parchetul a deschis un proces de corupție împotriva fostului președinte Nicolas Sarkozy, o premieră în istoria Franței.

Laura Codruţa Kovesi a fost susţinută până acum de Parlamentul European, în timp ce Jean-François Bohnert a beneficiat de susţinerea Consiliului Uniunii Europene. Cele două instituții europene nu au ajuns la un compromis atât timp cât ambii candidați și-au menținut pozițiile.