Premierul Nicolae Ciucă, a declarat, la Forumul de afaceri Romania-Egipt, că Egiptul este primul partener al ţării noastre în Orientul Mijlociu şi pe continentul african.

Egiptul, un partener important pentru România

”O spun cu certitudine: acum este momentul ca acestea să se transforme în cooperare economică avansată şi în contacte extinse de la individ la individ. Prezenţa mea la acest Forum, care reuneşte un număr important de companii, ilustrează perfect această dorinţă.

Faptul că aceste companii activează în cele mai diverse sectoare, de la infrastructura energetică critică la petrol şi gaze, de la producţia de electricitate la energia regenerabilă, de la gazul lichefiat la energia nucleară, este încă o dovadă incontestabilă a colaborării noastre extinse”, a mai spus Nicolae Ciucă.

România își va consolida relațiile economice cu Egipt

Mai mult, Nicolae Ciucă a menţionat că Guvernul dispune de instrumente şi fonduri publice în patru mari domenii care pot constitui o platformă de dezvoltare.

”Putem găsi domenii largi de cooperare şi dezvoltare economică în alte domenii primare, cum ar fi comerţul şi industria, inclusiv cele legate de apărare, agricultură şi minerale, construcţii şi infrastructură, transportul şi gestionarea apei, conservarea biodiversităţii, IT&C şi tehnologii inovatoare.

Oferta noastră este dublată de cifre dintre cele mai promiţătoare: am depăşit 1 miliard de dolari în comerţul bilateral, iar astăzi afirm cu bucurie şi cu certitudine că Egiptul este primul partener al României în Orientul Mijlociu şi pe continentul african, în ansamblul său.

Dorim să consolidăm cooperarea economică şi să o extindem, de exemplu, în coridoarele de transport maritim prin legăturile dintre Portul Constanţa şi Portul Alexandria.

În acelaşi timp, putem colabora pentru a căuta împreună terţe pieţe în regiunea Orientului Mijlociu sau pe continentul african, pentru că cine ştie mai bine decât voi, egiptenii, cum să configuraţi noi rute comerciale?

De ce să nu profităm mai mult de poziţiile noastre geostrategice, de know-how-ul pe care îl avem împreună pentru a deschide noi pieţe pentru companiile noastre în Africa şi Orientul Mijlociu sau în Europa şi în imediata vecinătate?”, a declarat premierul României.

Nicolae Ciucă îndeamnă companiile egiptene să investească în România

De asemenea Nicolae Ciucă încurajează companiile egiptene să investească în România, precizând că momentul este unul bun.

”De aceea, încurajez companiile egiptene să investească în România. Momentul este unul bun, ţinând cont de faptul că în viitorul apropiat vom face parte din OCDE, o instituţie care ne va ajuta să ne aliniem sistemul administrativ, precum şi funcţionarea întregului mediu de afaceri, la regulile celor mai puternice economii din lume.

Integrăm deja expertiza oferită de organizaţie în legislaţia naţională, în domenii precum transparenţa sau reducerea birocraţiei. Nu pot decât să vă urez ca, în aceste condiţii favorabile, să vă transpuneţi planurile şi viziunea în realităţi economice care să se traducă în prosperitate şi bunăstare pentru comunităţile pe care le deserviţi.

Contez pe dumneavoastră şi am încredere că vom reuşi să oferim proiectelor noastre comune un cadru optim de dezvoltare!”, a mai precizat Nicolae Ciucă, în Egipt.