Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, la Bistrița că salariul minim pe economie „nu va îngheţa”, dar o eventuală creştere va fi luată în calcul după analizarea situaţiei economice.

„Nu va îngheţa salariul minim, dar creşterea salariului minim se va baza pe nişte fundamente economice. Aici trebuie luată în calcul productivitatea, indicele de productivitate, pentru că poţi să creşti salariile dacă creşte productivitatea. Sigur că mi-aş dori să putem s-o facem la nivel de ramură odată şi odată; deocamdată, nu. Şi, evident, compensarea reducerii puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei”, a explicat premierul.

Ludovic Orban a mai menţionat că o creştere artificială a salariului minim, așa cum a făcut PSD, ar putea duce la pierderea unor locuri de muncă, din cauza deciziei unor companii de a-şi reloca afacerile acolo unde mâna de lucru este mai ieftină.

Inflaţia a scăzut, nu mai e ca în guvernarea PSD, până la 5 la sută, acum inflaţia a scăzut pe la 2,7 – 2,8. Deci astea sunt datele, indicatorii economici care stau la baza calculului, la care se adaugă un coeficient care este rezultat din creşterea sau scăderea economiei. Evident că dacă e scădere economică, nu scade salariul minim, să nu scrieţi. Dacă e creştere economică e un coeficient care poate să determine o creştere a salariului minim. (…) O creştere artificială a salariului minim cum a făcut PSD-ul poate duce, până la urmă la pierderea de locuri de muncă pentru că sunt companii care se relochează, cum s-a întâmplat. S-au relocat în Serbia unele companii pentru că acolo mâna de lucru este mai ieftină, sau s-au dus în Moldova”, a mai precizat Ludovic Orban.

Premierul a mai vorbit și despre articolul din Legea 55 prin care s-au oprit concursurile în sectorul public, Orban a spus că nu este „deranjat” de faptul că în această perioadă nu se organizează concursuri pentru ocuparea unor posturi în sectorul public şi că a constatat că unele instituţii „funcţionează foarte bine şi fără noi angajări”.

„Vă spun sincer că nu mă deranjează articolul din Legea 55 prin care s-au oprit concursurile în sectorul public. Am constatat în mai multe instituţii că funcţionează foarte bine şi fără noi angajări, ba unele instituţii au funcţionat bine şi în perioada de stare de urgenţă, cu telemunca”, a spus Orban.

Prim-ministrul consideră că administraţia trebuie să devină partenerul cetăţeanului, iar drepturile cetăţenilor să poată fi obţinute într-un timp cât mai scurt, şi a menţionat digitalizarea administraţiei ca o prioritate a Executivului pe care îl conduce.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea