România a dat lovitura! Peste 80 de miliarde de euro vor intra în România. Când se va întâmpla?

Potrivit informațiilor transmise de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Programul Operaţional Regional (POR) nu va mai fi un program naţional, ci „vor fi opt programe regionale separate pentru fiecare agenţie de dezvoltare regională în parte”.

„Astăzi a venit rândul ordonanţei privind fluxurile financiare pentru programele operaţionale 2021-2027, care a fost adoptată în această seară. Foarte multe elemente de noutate nu sunt faţă de fluxurile financiare din perioada 2014-2020, dar sunt câteva noutăţi totuşi. Aici aş specifica un element de noutate care îl reprezintă faptul că Programul Operaţional Regional (POR) nu va mai fi un program naţional – el a fost gestionat de Ministerul Dezvoltării -, ci vor fi opt programe regionale separate pentru fiecare agenţie de dezvoltare regională în parte. Deci, practic, fiecare Agenţie de Dezvoltare Regională (ADR) devine Autoritate de Management şi va gestiona fonduri europene prin POR”, a declarat Dan Vîlceanu.

Nu se poate negocia nimic acum legat de PNRR

Dan Vîlceanu a explicat anterior că autorităţile române nu intenţionează să renegocieze Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), deja aprobat în octombrie în Consiliul miniştrilor de Finanţe şi Economie al Uniunii Europene.

De asemenea, acesta a spus că autorităţile române discută constant cu Comisia Europeană, primind asistenţă în implementarea proiectelor prevăzute în PNRR. Ba mai mult, acesta a explicat că discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene „nu sunt ca la şcoală, au venit să îţi arate din deget, să spună nu ai făcut, te rog frumos să te supui”.

„PNRR funcţionează ca un tot unitar, nu funcţionează cum sunt fondurile europene clasice, că dacă un proiect se blochează, celelalte merg, pentru că nu au nicio legătură cu acel proiect. Tocmai de aceea, în 2023 poţi să ajustezi anumite investiţii pe care le ai de făcut prin PNRR. Adică poţi să verifici, atunci e un moment în care putem verifica dacă anumite proiecte sunt întârziate şi putem să ajustăm anumite proiecte de investiţii. Dar vă spun, nu se poate – ca să mai oprim un fake news – negocia nimic acum, doar ce am negociat, Doamne fereşte! În 28 octombrie a fost ECOFIN-ul în care a fost aprobat planul României.

Nu se poate renegocia. Pe de altă parte, aş vrea să mai oprim o nedreptate care se face: nu suntem întârziaţi cu PNRR. A fost adoptat, aşa cum vă spuneam, în 28 octombrie, câte lucruri puteai să faci până acum? Ceea ce vreau să asigur – şi am avut o discuţie şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene – este că suntem foarte serioşi, am trecut la implementare, nu avem acum în plan să renegociem nimic, ci pur şi simplu suntem hotărâţi să implementăm cât mai repede, să atingem aceste jaloane”, a spus Dan Vîlceanu, duminică, la B1 Tv.