Dan Vîlceanu a explicat că autorităţile române nu intenţionează să renegocieze Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), deja aprobat în octombrie în Consiliul miniştrilor de Finanţe şi Economie al Uniunii Europene. Mai mult, Dan Vîlceanu a infirmat zvonurile care spun că România este în întârziere în ceea ce priveşte implementarea PNRR.

De asemenea, acesta a spus că autorităţile române discută constant cu Comisia Europeană, primind asistenţă în implementarea proiectelor prevăzute în PNRR. Ba mai mult, acesta a explicat că discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene „nu sunt ca la şcoală, au venit să îţi arate din deget, să spună nu ai făcut, te rog frumos să te supui”.

PNRR funcţionează ca un tot unitar, nu funcţionează cum sunt fondurile europene clasice, că dacă un proiect se blochează, celelalte merg, pentru că nu au nicio legătură cu acel proiect. Tocmai de aceea, în 2023 poţi să ajustezi anumite investiţii pe care le ai de făcut prin PNRR. Adică poţi să verifici, atunci e un moment în care putem verifica dacă anumite proiecte sunt întârziate şi putem să ajustăm anumite proiecte de investiţii. Dar vă spun, nu se poate – ca să mai oprim un fake news – negocia nimic acum, doar ce am negociat, Doamne fereşte! În 28 octombrie a fost ECOFIN-ul în care a fost aprobat planul României.

Nu se poate renegocia. Pe de altă parte, aş vrea să mai oprim o nedreptate care se face: nu suntem întârziaţi cu PNRR. A fost adoptat, aşa cum vă spuneam, în 28 octombrie, câte lucruri puteai să faci până acum? Ceea ce vreau să asigur – şi am avut o discuţie şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene – este că suntem foarte serioşi, am trecut la implementare, nu avem acum în plan să renegociem nimic, ci pur şi simplu suntem hotărâţi să implementăm cât mai repede, să atingem aceste jaloane”, a spus Dan Vîlceanu, duminică, la B1 Tv.

Dan Vîlceanu: Banii PNRR vor merge la comunitate

Vineri, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă, care reglementează cadrul instituţional, fluxurile financiare şi modul de verificare a utilizării fondurilor alocate pentru țara noastră prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Adoptarea documentului permite astfel implementarea PNRR.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a explicat vineri că o noutate din ordonanţa de urgență este că anumite investiţii vor fi efectuate prin Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR). Aceste agenții pot ajuta ministerele în diverse proiecte sociale. De asemenea, Dan Vîlceanu a asigurat că banii vor ajunge doar la comunitate.

Marcel Ciolacu vrea renegocierea PNRR

Social-democratul Marcel Ciolacu a spus că doreşte o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Solicitarea sa a venit chiar de la începutul negocierilor pentru formarea actualei coaliţii de guvernare. Marcel Ciolacu a explicat că există posibilitatea unei renegocieri, spunând că PSD nu vrea să îşi „asume” ce a făcut USR în vechiul Guvern.

Florin Cîţu și Cristian Ghinea, fostul ministru USR al proiectelor europene, l-au criticat aspru pe Marcel Ciolacu pentru solicitarea sa și au spus că PNRR nu poate fi renegociat.