Joi, Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, a informat că PNL și PSD nu au ajuns la un acord comun privind sumele de bani alocate pentru testarea anti-COVID a oamenilor nevaccinați pentru implementarea certificatului verde. Verificarea medicală vizează persoanele care lucrează atât la stat, cât și în privat.

„O să discutăm cu specialiștii. O să vedem cum ne încadrăm în cheltuieli. Este o propunere și apoi cu ministrul de Finanțe vom stabili cât poate suporta bugetul. Eu cred că procedura pe certificatul verde trebuie finalizată cât mai repede. E o urgență pentru toată lumea să avem o soluție în cazul în care lucrurile încearcă să scape  de sub control”, a spus Marcel Ciolacu.

De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că draftul pentru noul certificat verde este deja în lucru și speră ca legea să fie adoptată în această lună. La proiect lucrează specialiști din INSP şi parlamentari.

Noul certificat verde

Draftul proiectului de lege pentru noul certificat verde va suferi anumite modificări, potrivit Antena 3.

Oamenii nevaccinați și care nu au trecut prin boală vor putea obține un certificat verde cu valabilitate de 48 de ore, în urma unui test antigen rapid. Persoanele testate cu test PCR pot scoate certificat verde cu valabilitate de 72 de ore. În plus, se vor da gratuit câte 11 teste pe lună, de acestea urmând să beneficieze atât angajații de la stat cât și cei din privat. Dacă angajatorul nu respectă aceste norme riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.

Tot joi, însă, Florin Cîțu, președintele Partidului Național Liberal (PNL), a vorbit despre testarea gratuită despre care afirmă că nu va ajuta campania de vaccinare.

Florin Cîțu nu susține testarea gratuită

Fostul premier a declarat că nu susține testarea gratuită deoarece aceasta nu va ajuta deloc campania de vaccinare împotriva coronavirusului. Ba mai mult, fostul șef al Executivului spune că statul va putea plăti pentru testarea gratuită doar 45 de zile.

„Am primit o variantă a acestui proiect de lege, nu am discutat-o cu colegii mei, astăzi o să discutăm. Nu poți să susții nelimitat o astfel de cheltuială atunci când există un vaccin gratuit, iar soluția este vaccinarea, nu testarea”, a spus Florin Cîțu.