Informația zilei despre certificatul COVID! Economia României va fi afectată. Florin Cîțu a spus-o pe față

În cursul zilei de joi, președintele Partidului Național Liberal (PNL), Florin Cîțu, a criticat măsurile de relaxare anunțate miercuri de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunând că este surprins de implementarea acestora, în contextul în care numărul de cazuri este încă ridicat la nivel național.

De asemenea, președintele liberalilor a mai spus că introducerea certificatului verde permitea menținerea deschisă a economiei.

„Sunt puțin surprins. Azi vorbim de 1000 de cazuri pe zi și văd că se relaxează. Unii care ne criticau sunt azi foarte relaxați. Privesc cu îngrijorare. Introducerea certificatului verde permitea menținerea economiei”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu nu susține testarea gratuită

Într-o altă ordine de idei, fostul premier a declarat că nu susține testarea gratuită deoarece aceasta nu va ajuta deloc campania de vaccinare împotriva coronavirusului.

Mai mult decât atât, fostul șef al Executivului spune că statul va putea plăti pentru testarea gratuită doar 45 de zile.

„Am primit o variantă a acestui proiect de lege, nu am discutat-o cu colegii mei, astăzi o să discutăm. Nu poți să susții nelimitat o astfel de cheltuială atunci când există un vaccin gratuit, iar soluția este vaccinarea, nu testarea”, a spus Florin Cîțu.

Ce măsuri de relaxare au fost implementate

În cursul zilei de miercuri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că autoritățile au decis prelungirea programului de lucru al operatorilor economici – acestea se vor închide la ora 22:00 în loc de ora 21:00, așa cum era prevăzut până acum.

De asemenea, ministrul Rafila a mai anunțat că au fost înlăturate restricțiile de pe timpul nopții.

„Intră mâine în vigoare, și aș vrea să discutăm despre filosofia introducerii acestor măsuri, care nu sunt filosofice, sunt măsuri practice, care pot să încurajeze şi activitatea economică în mai multe domenii. S-a prelungit programul de funcționare până la ora 22:00 în loc de ora 21:00”, a spus Rafila.

Întrebat cât de mult contează prelungirea programului de funcționare cu doar o oră, Alexandru Rafila a precizat că în general, toate centrele comerciale închid la ora 22.00. De asemenea, el a amintit că nu vor mai exista nici restricții de circulație, iar un număr mai mare de români va putea circula în timpul nopții.

„Sigur este relativă, dar am încercat să folosim un standard 5:00-22:00 pur și simplu ca interval. Gândiți-vă că toate centrele comerciale, chiar și cele mai mari, întrerup activitatea în mod obişnuit la ora 22:00. În plus nu mai există restricții de circulație pe timpul nopții, nici pentru persoanele care nu posedă acel certificat”, a adăugat el.

Alexandru Rafila, despre accesul românilor în magazine

Ministrul Sănătății a mai menționat că există mai multe supermarketuri care nu prevăd prezentarea certificatului verde, iar în acest mod, românii care nu s-au vaccinat sau care nu au trecut prin boală vor putea merge și la ora 22.00.

„Mai mult, acest certificat în momentul de față are toate cele trei elemente, deci nu mai este discriminatoriu, presupune utilizarea şi a testării ca și criteriu. E un criteriu care nu mai face diferența între persoane vaccinate și nevaccinate.

Fiecare apelează la varianta pe care o consideră utilă. Mai mult, majoritatea spațiilor comerciale, normale, ca să spun, în afara hipermarketurilor sau supermarketurilor care au diverse activități, sunt accesibile fără certificat verde, doar pe baza unui calcul care se referă la suprafața magazinului și un număr de persoane care pot să pătrundă”, a mai completat ministrul.