Având în vedere contextul epidemiologic național și internațional, faptul că proiectele spitalelor se preconizează a fi finalizate după anul 2025, dar și limitarea impactului bugetar asupra bugetului FNUASS, hotărârea prevede că începând cu data de 1 iulie 2023, diminuarea numărului actual de 119.579 de paturi la 117.284 paturi la nivel naţional pentru perioada 2023-2025, se arată în comunicatul de presă al Executivului.

Numărul total de paturi aprobat anual la nivel naţional reprezintă numărul maxim de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele publice, indiferent de subordonare, cu spitalele private, precum şi cu sanatoriile şi preventoriile, din România, în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vigoare.

Cum a scăzut numărul de paturi de spital

La nivel național, numărul de paturi de spital a scăzut de la 136.341 în anul 2010 la 119.579 în perioada 2017-2022, pentru a fi atinsă media la nivel european, nivel care se menţine în continuare până la 30 iunie 2023, se mai arată în comunicat.

Totodată, este reglementată modalitatea în care se va face detalierea, anual, pe judeţe a numărului total de paturi aprobat la nivel naţional, respectiv prin ordin al ministrului sănătăţii cu acordul prealabil al ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, respectiv al ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, publicat în Monitorul Oficial al României.

Numărul total de paturi aprobat la nivel naţional prevăzut nu include numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, numărul de paturi din penitenciarele spital, precum şi numărul de paturi pentru îngrijiri paliative, conchide sursa menţionată.

Guvernul va putea emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare, în anumite domenii

Tot joi, Executivul a aprobat și proiectul de lege care prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple, pe perioada vacanţei parlamentare din iulie-august, în domenii care fac obiectul legilor ordinare.

Potrivit sursei citate, principalele domenii de abilitare ale Guvernului sunt: finanţe şi economie, dezvoltare lucrări publice şi administraţie, afaceri interne, sănătate, transporturi şi infrastructură, sport, cultură, cercetare, investiţii şi proiecte europene, prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Agenţia Spaţială Română, desemnată Punct de Contact pentru Serviciul Public Reglementat PRS

Guvernul a adoptat, de asemenea, hotărârea de Guvern privind desemnarea, organizarea şi operaţionalizarea Autorităţii Competente pentru Serviciul Public Reglementat, în România. Actul normativ reglementează cadrul general de organizare şi operaţionalizare a Autorităţii Competente pentru Serviciul Public Reglementat din România, denumit în continuare PRS.

Astfel, Agenţia Spaţială Română, denumită în continuare ROSA, este desemnată Autoritate PRS Competentă, pentru România şi nominalizată ca Punct de Contact pentru Serviciul Public Reglementat PRS, se arată în comunicat.

De asemenea, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este desemnat administrator tehnic al sistemului informatic şi de comunicaţii pentru operaţionalizarea PRS. STS, în calitatea de autoritate desemnată de securitate. Implementarea sistemului informatic şi de comunicaţii pentru PRS, garantează: continuitatea furnizării serviciilor; autenticitatea informaţiilor vehiculate; securitatea informaţiilor vehiculate.

Componenta PRS din cadrul programului Galileo prezintă avantajul că răspunde necesităţilor de securitate a aplicaţiilor sensibile bazate pe sistemul global de radionavigaţie prin satelit. Totodată, Serviciul Public Reglementat dezvoltat în cadrul programului Galileo, constituie baza de realizare a unor noi servicii specializate.

În domeniul civil, PRS are aplicabilitate pentru serviciile publice specifice ordinii şi siguranţei publice, situaţiile de urgenţă, supravegherea şi controlului frontierei de stat, autoritatea vamală, sincronizarea reţelelor energetice sau de comunicaţii, etc.

Accesul industriei româneşti la tehnologiile PRS va permite fabricarea de receptoare, module de securitate şi dezvoltarea de servicii suport, mai indică sursa citată.

Utilizatorii PRS sunt reprezentaţi de instituţiile şi autorităţile care asigură, de exemplu, servicii publice specifice ordinii şi siguranţei publice, prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, supravegherii şi controlului frontierei de stat, autorităţii vamale, servicii de ambulanţă.

Uniunea Europeană, în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a dezvoltat în domeniul radionavigaţiei prin satelit sistemele EGNOS, Galileo Copernicus, implementate în cadrul programelor reglementate succesiv prin regulamentele europene.

Modalităţile de acces la serviciul public reglementat oferit de sistemul global de radionavigaţie prin satelit constituit în cadrul programului Galileo, accesul la PRS este gratuit pentru statele membre, dar strict reglementat atât la nivel european cât şi la cel naţional şi este gestionat de către o Autoritate PRS Competentă (CPA) desemnată la nivelul fiecărui Stat Membru.