Guvernul intenționează să introducă o serie de măsuri care vizează utilizarea și costurile locuințelor de serviciu, precum și reorganizarea instituțiilor centrale. Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt, Ioana Dogioiu, este în lucru un proiect de hotărâre de guvern care va actualiza chiriile acestor locuințe și va reglementa ocuparea lor strict pe durata exercitării funcției publice. Totodată, Guvernul se concentrează pe restructurarea administrației centrale și pe întărirea capacității de colectare fiscală a ANAF.

Chiriile pentru locuințele de serviciu vor fi recalculate

Recalcularea chiriei pentru locuințele de serviciu este o măsură avută în vedere de Executiv în perioada următoare.

Ioana Dogioiu a precizat că nivelul actual al acestor chirii a rămas neschimbat din anul 2007, iar Guvernul dorește să aducă sumele la un prag considerat corect în prezent. În acest sens, autoritățile elaborează o hotărâre de guvern care să reglementeze această actualizare.

„În privinţa locuinţelor de serviciu ale statului, despre care s-a făcut destul de multă vorbire în ultimele zile, va fi recalculată chiria, care nu a mai fost actualizată din 2007, şi va fi adusă la un nivel corect. Nu mă întrebaţi care e acela, vom vedea un nivel corect pentru actualitate”, a afirmat Dogioiu, în cadrul conferinței de presă susținute după ședința Guvernului.

Executivul consideră necesară ajustarea nivelului chiriilor în raport cu condițiile economice actuale și evoluția prețurilor din ultimii ani. Nu a fost indicată o sumă concretă, însă purtătorul de cuvânt a subliniat că se va ține cont de realitățile pieței și de criterii obiective.

Locuințele de serviciu, interzise după încetarea funcției

Un alt punct central al viitoarei hotărâri este reglementarea accesului la locuințele de serviciu. Dogioiu a transmis că, potrivit noilor prevederi, aceste imobile nu vor mai putea fi ocupate de foști angajați ai statului după ce aceștia ies la pensie sau își pierd funcția.

„Va fi interzisă ocuparea unei locuinţe de serviciu după ieşirea la pensie sau după ce este părăsită funcţia care a îndrituit la ocuparea acelei locuinţe de serviciu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Această măsură are ca scop eliberarea fondului locativ al statului pentru persoanele active care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

Dogioiu a precizat că hotărârea se află în lucru, iar premierul a luat deja decizia ca aceste modificări să fie implementate.

„Urmează adoptarea acestei hotărâri de guvern, dar premierul a luat decizia să se întâmple acest lucru”, a subliniat reprezentanta Executivului.

Reorganizarea administrației centrale, prioritate pentru Guvern

Pe lângă modificările legate de locuințele de serviciu, autoritățile se concentrează și pe restructurarea aparatului administrativ central. Obiectivul declarat este reducerea cheltuielilor de funcționare ale statului și eficientizarea instituțiilor.

„Premierul va avea întâlniri cu fiecare ministru, pentru stabilirea unui calendar pentru această reorganizare şi restructurarea autorităţilor centrale, obiectivul fiind, în mod evident, reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului”, a anunțat Dogioiu.

Reorganizarea presupune analizarea structurilor existente, evaluarea activităților și identificarea zonelor unde pot fi operate reduceri sau comasări. Măsurile se înscriu în strategia generală a Guvernului de optimizare a aparatului administrativ și gestionare mai eficientă a resurselor bugetare.

ANAF va primi un pachet de măsuri pentru întărirea colectării

Tot în cadrul conferinței, purtătorul de cuvânt a anunțat elaborarea unui pachet de măsuri care vizează întărirea capacității de colectare fiscală a ANAF. Acest set de măsuri urmează să fie prezentat public la începutul săptămânii viitoare.

„Va fi finalizat şi prezentat la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Nadina-Ioana Dogioiu, precizând că inițiativa aparține Ministerului Finanțelor.

Printre obiectivele urmărite se numără creșterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat și reducerea evaziunii fiscale. Aceste măsuri vor completa eforturile Guvernului de a asigura o administrare eficientă a fondurilor publice.

PNRR, sub atenția directă a Guvernului

În paralel cu reorganizarea instituțională, Executivul se ocupă activ de proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dogioiu a transmis că premierul cere o evaluare strictă a fiecărui proiect pentru a evita riscul pierderii fondurilor europene.

„Guvernul se concentrează în perioada aceasta pe definitivarea şi pe pregătirea proiectelor care sunt finanţate din PNRR. Premierul este foarte ferm hotărât ca niciun ban din granturi să nu fie, cumva, pus în pericol. De aceea se face o evaluare foarte atentă a proiectelor din PNRR şi fiecare ministru are această obligaţie”, a mai precizat Dogioiu.

Această evaluare este parte a unui demers mai larg de monitorizare și implementare eficientă a investițiilor susținute din fonduri europene, cu impact asupra dezvoltării infrastructurii și a serviciilor publice.