Joi, 4 mai, Guvernul a aprobat Planul de acţiune pe perioada 2023-2024 pentru implementarea Strategiei naţionale privind imigraţia pentru perioada 2021-2024.

Guvernul a aprobat noi măsuri privind imigrația în România

„Se urmărește dezvoltarea unui sistem de includere a unor mecanisme de migraţie temporară, atât în perioada menţionată, cât şi pe termen lung, inclusiv prin măsuri de facilitare a admisiei străinilor pe teritoriul naţional.

Măsurile propuse în materie de admisie vor contribui la acoperirea deficitului existent pe piaţa forţei de muncă, încadrarea studenţilor şi cercetătorilor, dezvoltarea turismului românesc pe plan extern, valorificarea potenţialului turistic concomitent cu dezvoltarea industriei turistice la nivel naţional, creşterea economică.

Un cadru clar şi bine pus în aplicare privind căile legale de intrare în UE, printr-un sistem de vize eficient, va contribui la reducerea factorilor care stimulează intrarea şi şederea ilegală, contribuind la creşterea securităţii frontierelor europene, precum şi a siguranţei fluxurilor de migranţi„, se arată în comunicatul transmis de Guvern.

Hotărârea de Guvern aprobată joi modifică şi completează HG nr. 884/2021 pentru aprobarea Strategiei naţionale privind imigraţia pentru perioada 2021-2024, a Planului de acţiune pe perioada 2021-2022 pentru implementarea Strategiei naţionale privind imigraţia pentru perioada 2021-2024, precum şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 572/2008 privind constituirea Grupului de coordonare a implementării Strategiei naţionale privind imigraţia.

Îmbunătățirea relațiilor bilaterale dintre România și Iordania

Tot joi, premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu președintele Senatului Regatului Hașemit al Iordaniei, Faisal El-Fayez.

Cu acest prilej, au fost discutate oportunitățile de dezvoltare a relațiilor bilaterale în domenii precum economie, comerț, agricultură, educație sau apărare.

Înalții oficiali au subliniat importanța rolului jucat de ambele țări în regiune. În cadrul dialogului, au fost analizate consecințele agresiunii militare ruse în Ucraina, atât din perspectiva securității, cât și în ceea ce privește afectarea funcționării lanțurilor de aprovizionare.

Premierul României a prezentat detalii privind asigurarea tranzitului cerealelor din Ucraina și implicarea țării noastre în asigurarea securității alimentare a țărilor în care producția agricolă ucraineană este esențială. Totodată, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis interesul țării noastre pentru crearea unui hub pentru produse agricole românești în zona portului Aqaba și disponibilitatea României de a utiliza mai mult îngrășământ agricol produs în Iordania.

Premierul României a prezentat oportunitățile pe care România le poate oferi investitorilor iordanieni și din perspectiva relației cu Uniunea Europeană. Subliniind nevoia de stabilitate în zona Orientului Mijlociu și a Nordului Africii, premierul a apreciat rolul jucat de Iordania, arătând că România încurajează dialogul în regiune și din perspectiva relațiilor bune pe care țara noastră le are atât cu Israelul, cât și cu Palestina.

Totodată, Nicolae Ciucă a transmis mulțumiri pentru sprijinul acordat de Iordania în repatrierea cetățenilor români din Sudan.