Raiffeisen Bank şi-a adaptat fluxurile de creditare pentru companii la programul IMM Invest şi a aprobat primele 20 de credite, informează miercuri banca, într-un comunicat.

Banca are până acum peste 4.500 de solicitări pentru credite IMM Invest. Raiffeisen Bank este unul dintre partenerii principali ai FNGIMM în programul IMM Invest. Programul permite companiilor să ia credite de la bănci cu garanţii date de stat şi are o valoare totală a garanţiilor de 15 miliarde de lei.

“Lucrăm realmente zi şi noapte pentru a putea răspunde solicitărilor pentru credite IMM Invest, în cel mai scurt timp. Ştim că în acest fel sprijinim companiile pentru relansarea activităţii, dar şi păstrarea sau crearea locurilor de muncă. Din analiza de până acum a dosarelor de credite, există un interes mai mare pentru finanţarea activităţii curente sau o combinaţie între capital de lucru şi investiţii, dar acest lucru era de aşteptat, având în vedere cele două luni de încetinire sau în unele cazuri, de oprire a operaţiunilor. Noi şi clienţii noştri suntem într-un dialog continuu şi într-un proces de învăţare, de comunicare şi de consultanţă reciprocă. Acesta este marele câştig al perioadei pe care o traversăm”, a declarat Raluca Nicolescu, director Aria IMM la Raiffeisen Bank.

Din analizele preliminare ale băncii pe portofoliul de solicitări de credite IMM Invest, rezultă preferinţa companiilor mici pentru credite de capital de lucru, în timp ce companiile eligibile de mărime medie îşi propun să obţină mai ales credite de investiţii.

“Susţinerea producătorilor din România este un obiectiv important pentru Raiffeisen Bank, iar parteneriatul cu IMM Invest este parte a realizării acestuia. În primele zile ale deschiderii programului, am avut peste 260 de companii aplicante dintre corporaţiile medii, cu sume solicitate la finanţare de peste 1,2 miliarde de lei. Ne bucură faptul că cele mai multe dintre solicitări vizează proiecte de investiţie, dovadă clară a consolidării spiritului antreprenorial în România. Responsabilitatea în alocarea fondurilor statului este de asemenea o prioritate pentru Raiffeisen Bank. Înţelegem nevoia de adaptare a mediului antreprenorial la noua realitate economică şi analizăm fezabilitatea proiectelor şi modul în care acestea aduc valoare adaugată în domeniul în care activează”, a spus Radu Ciocoiu, director executiv corporaţii medii la Raiffeisen Bank.

Procesul de acordare a creditelor IMM Invest la Raiffeisen Bank poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, pentru că procesul de analiză depinde de complexitatea afacerilor companiei solicitante.

“A fost necesară o perioadă de adaptare la procesul de creditare propriu programului, dar acum toate fluxurile pe fiecare tipologie de clienţi şi tip de credit funcţionează, astfel încât clienţii se pot aştepta la un număr mare de răspunsuri în următoarele zile. De asemenea, suntem în dialog permanent cu clienţii şi cu FNGCIMM pentru clarificări în dosarele de credit, astfel încât tipul şi mărimea creditului să fie cele potrivite pentru fiecare companie în parte”, a adăugat Raluca Nicolescu.

Imediat după declararea stării de urgenţă în România, clienţii Corporate şi IMM ai băncii au fost contactaţi pentru a vedea care este situaţia lor şi pentru a găsi împreună soluţiile potrivite, dacă acestea se impuneau. Au fost contactate cu prioritate companiile din industriile cele mai afectate pe termen scurt sau mediu de criza sanitară. Peste 2.500 de IMM-uri au fost deja sprijinite prin amânarea ratelor la credite, prelungirea liniilor de credit sau alte măsuri necesare. De asemenea, programul Factory by Raiffeisen, dedicat finanţării start-up-urilor, a fost extins, fiind incluse start-up-uri care pot aduce o contribuţie societăţii în această perioadă.

Raiffeisen Bank avea la 31 martie 2020 peste 2,1 milioane de clienţi persoane fizice, aproximativ 93.000 de IMM-uri şi 5.700 de companii mari şi medii. De asemenea, la Raiffeisen Bank lucrează aproximativ 4.900 de angajaţi, în peste 350 de unităţi în toată ţara. Banca are în România reţele extinse de ATM-uri (770), POS-uri (22.300) şi maşini multifuncţionale (334).