Cursul valutar tinde să se aprecieze, iar una dintre cauze ar putea fi vânzarea de valută de către traderii care cumpără cereale din România, a afirmat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Nu facem prognoze de curs şi nu comentăm foarte mult piaţa valutară, dar descurajăm, să-i spunem, ştirile acestea care vorbesc despre o explozie a cursului şi aşa mai departe. Pot să vă spun atât, că în prezent, probabil şi datorită vânzărilor de valută pe care le fac engros-iştii, traderii, care cumpără cereale din România, cursul tinde să se aprecieze şi este maximumul de informaţie pe care pot să vi-l dau. De ce? Pentru că nu ne interesează nici aprecierea cursului atâta vreme cât avem un deficit mare al balanţei comerciale. Importăm mult mai mult decât exportăm”, a declarat Mugur Isărescu.

El a menţionat că jocul BNR în privinţa cursului de schimb trebuie să fie foarte inteligent pentru că apreciere a cursului ar putea duce la agravarea deficitelor externe şi va produce ulterior mai mult rău decât bine.

Moneda naţională s-a întărit în raport cu euro şi se tranzacţionează în prezent la 4,7352 lei pentru un euro, după ce a atins pe 25 ianuarie valoarea de 4,7648.