Rezervele probate de petrol brut ale Venezuelei, primul producător sud-american de petrol, au crescut cu 40 de miliarde de barili, ajungând la 251 miliarde de barili, a anunţat – joi – Ministerul Energiei şi Petrolului (MEP) din această ţară.

‘În 1999, aveam rezerve probate de petrol de 87 de miliarde de barili, iar acum avem 251 de miliarde certificate în documentele noastre’, subliniază ministerul în comunicatul de presă.

Potrivit ultimelor cifre publicate în Gazeta oficială, rezervele de petrol ale ţării se ridicau la 211,173 miliarde de barili în decembrie 2009.

Aceste noi cifre dezvăluite de MEP vor permite Venezuelei să confirme plasarea pe locul al doilea pe plan mondial în materie de rezerve de petrol brut, după Arabia Saudită (266 miliarde de barili), dar înaintea Iranului şi Kuweitului, potrivit datelor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Venezuela speră să-şi sporească rezervele până la 314 miliarde de barili, graţie în special petrolului din bogata rezervă din bazinul Orinoco. Potrivit estimărilor locale, 235 miliarde de barili s-ar afla în această zonă de 55.314 km.p., dar este petrol brut greu, chiar foarte greu, care necesită investiţii enorme pentru a fi extras, iar apoi rafinat.

Potrivit propriilor sale date, Venezuela produce circa trei milioane de barili de petrol zilnic (bp/j), iar OPEC îi estimează producţia la 2,3 milioane bp/j.

SURSA: Agerpres