„Ajungem la un subiect sensibil pe care mediul de afaceri ni l-a ridicat de foarte multe ori şi anume mărirea contingentului de lucrători străini pe teritoriul României”, a afirmat Olguța Vasilescu.

„Am avut deja mai multe discuţii cu mediul de afaceri, care ne cere să deschidem graniţele pentru cei din Republica Moldova sau Ucraina, chiar am auzit de 3.000 de lucrători din Sri Lanka, o firmă mare din vestul României doreşte acest lucru. Am primit solicitări inclusiv din partea unor primari din localităţile de pe graniţa de vest, care ne solicită să deschidem graniţele pentru străini. Aş vrea să vă spun unele lucruri care sunt bine de ştiut: va trebui să-i plătiţi cu salariul mediu pe economie, adică nu cu 1.450 de lei, cât este salariul minim, ci cu peste 3.000 de lei, cât este salariul mediu. Este o directivă a UE pentru a proteja forţa de muncă internă a UE, directivă la care România nu poate să renunţe şi nici nu are de gând să renunţe”, a spus ministrul Muncii. 

În opinia sa, firmele ar trebui mai întâi să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a putea angaja lucrători români. 

„Nu ştiu de ce nu ar trebui să beneficiem de celelalte măsuri pe care Guvernul le-a pus la dispoziţie, de exemplu programul ‘Prima chirie’, prin care puteţi aduce muncitori din judeţele cu şomaj ridicat. De ce nu accesăm fonduri europene, cum ar fi cele de ucenicie şi stagiu? Suntem deschişi să discutăm orice fel de idee pentru a stimula atragerea românilor înapoi în România”, a subliniat Vasilescu. 

Ea a amintit că avem 3 milioane de de români în afara graniţelor. 

„Eu cel puţin nu sunt de acord cât timp avem trei milioane de români în afara graniţelor şi au început să crească salariile în România – la nivelul lunii septembrie, creşterea salariului în mediul economic a fost cu 14% mai mare faţă de anul trecut – nu văd de ce să acceptăm persoane din Africa şi Asia să lucreze în România, când avem foarte multe măsuri la dispoziţie, iar acest Guvern e foarte deschis la alte măsuri pe care le veţi propune, astfel încât să nu fie nevoie să apelăm la forţă de muncă din afara Uniunii Europene”, a adăugat ministrul Muncii. 

AGERPRES