"Dacă luăm exemplul autorităţilor publice locale, nu o să avem nicio primărie din România, sau niciun consiliu judeţean, care să aibă acelaşi nivel de salarizare. În fiecare astfel de instituţie există cifre diferite atunci când ceri statul de plată", a spus Vasilescu, într-un interviu pentru AGERPRES.

"Foarte multe dintre aceste lucruri s-au întâmplat din cauza indemnizaţiilor, care au fost incluse în salarii până acum, deşi nicăieri în lume indemnizaţiile nu sunt în acelaşi loc cu salariile, pentru că la indemnizaţie nu poţi nici măcar să pui sporul de vechime, nu mai vorbesc de sporuri de fonduri europene şi aşa mai departe, iar atunci se ajungea în situaţia în care şeful instituţiei, ordonatorul principal de credite, care are şi cea mai mare responsabilitate, nu avea cel mai mare salariu din instituţie, fiind undeva pe la jumătate. În aceste condiţii ne-am gândit că este foarte bine să separăm indemnizaţiile de salarii, exact cum se întâmplă şi în alte ţări, şi în al doilea rând ne-am gândit să mai introducem un criteriu, să legăm indemnizaţia de salariul mediu pe economie. Cu alte cuvinte, dacă economia creşte, atunci creşte şi indemnizaţia demnitarilor, primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, vicepreşedinţilor. Dacă economia scade, atunci le scade şi lor indemnizaţia. Până la urmă sunt persoanele cele mai interesate de bunul mers al unei societăţi şi atunci trebuie să se reflecte şi în salarizarea lor mersul societăţii", a explicat ministrul Muncii.

Întrebată în legătură cu salariul mediu pe economie, Lia Olguța Vasilescu a afirmat că "anul ăsta este 3.131 de lei şi în anul 2021, conform Comisiei de Prognoză, urmează să ajungă la 5.000 de lei".

Explicând Legea salarizării unitare a bugetarilor, ministrul a spus că "şi primarul de la Cluj şi primarul de la Craiova trebuie să aibă acelaşi salariu, atâta timp cât reprezintă o localitate cu peste 200.000 de locuitori. De altfel, se porneşte de la primari şi viceprimari, cu localităţi sub 1.500 de locuitori, apoi este un alt nivel de salarizare pentru cei care au localităţi de 3.000 de locuitori, 5.000, 10.000 şi aşa mai departe până se ajunge la primarul general al Capitalei".