Romgaz va investi în acest an 856 de milioane de lei la termocentrala pe care o construieşte la Iernut, după ce, anul trecut, a efectuat plăţi de 200,4 milioane de lei în contul acestui proiect. Pentru anul 2018 sunt planificate finalizarea execuţiei fundaţiilor, execuţia sălii turbinelor şi a clădirii, montarea cazanelor recuperatoare, lucrări edilitare conexe, execuţia de clădiri auxiliare, începerea execuţiei instalaţiilor electrice şi mecanice principale şi livrarea a trei turbine de gaze, patru generatoare pentru turbinele de gaze, două turbine pe abur şi generatoarele aferente, cazanele recuperatoare şi realizarea de instalaţii auxiliare aferente.  În acest context, Vasile Ciolpan, Directorul Departamentului Comercializare Energie din cadrul Romgaz SA a declarat la conferința Capital că „investiția de la Iernuit se află în termen. Nu avem întârzieri. Au sosit toate echipamentele. Acum se lucrează la scheletul metalic . În  luna aprilie a anului viitor vrem să facem testele și, la finalul anului 2019 sau începutul lui 2020, să intrăm în funcțiune. Va trebui însă să mergem în tandem cu punerea în funcțiune a noilor grupuri și cu scoaterea celor vechi.

Noi cu producția de energie pe bază de gaze naturale suntem undeva la extremitatea pieței. Producția nu are aceleași costuri pe care le au cele pe nuclear, hidro sau cărbune așa încât capacitatea noastră este destinată mai mult echilibrării consumului. Centrala de la Iernut are o capacitate maximă de 430 MW, dar are o structură complexă care poate asigura vârfurile de consum pentru echilibrare”.

Totodată, oficialul Romgaz a vorbit și despre noul proiect de la Mintia. „Există un studiu de fezabilitate pentru o centrală nouă la Mintia. Nu excludem participarea la un astfel de proiect dacă cifrele vor justifica asta. Acum doar facem analize și comparăm datele cu ceea ce există în piață. Dacă  o astfel de investiție va avea loc ea trebuie să aibă succes”, a explicat Vasile Ciolpan.

Conferința Capital, Iunie 2018, Piața de Energie, Oportunități vs. Provocari. Multumim Partenerilor: ROMGAZ, e-distribuție Muntenia, Nuclearelectrica, TINMAR, Hidroelectrica