Senatorul democrat-liberal Vasile Blaga a fost ales președinte al Senatului, devenind al doilea om în stat, cu concursul a 69 de voturi venite din partea PDL, UDMR și UNPR. În schimbul sprijinului, UDMR a primit postul de secretar general al guvernului.
Deszi Attila, actualul prefect al județului Hunedoara, ar putea prelua cârma acestei instituții cu rang de ministru. Ședința de plen destinată alegerii noului președinte al Senatului nu a fost scutită de controverse între reprezentanții puterii și opoziției. Candidatul unic al partidelor din coaliție, Vasile Blaga, a avut azi, înaintea votului din Senat, o discuție la Cotroceni președintele Traian Băsescu.  
Vasile Blaga a fost ales, în plen, președinte al Senatului cu 69 de voturi pentru și 63 voturi împotrivă.
Pentru funcţia de preşedinte al Senatului a mai candidat alături de fostul ministru Vasile Blaga, susţinut de coaliţia de guvernare, actualul preşedinte al Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean (PSD), susţinut de grupurile USL.

Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele acestui for legislativ este ales prin vot secret cu buletine de vot, fiind declarat câştigător candidatul care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor.

Voturile au fost numărate de o comisie specială din care au făcut parte Dumitru Constantin (PDL), Laurenţiu Coca (PSD), Titus Paşca (PNL), Bokor Tiberiu (UDMR), Vasile Nedelcu (independenţi).

Şedinţa plenului Senatului a fost prezidată de vicepreşedintele democrat-liberal al Senatului, Petru Filip, cel care a deţinut interimar şefia acestui for legislativ după revocarea lui Mircea Geoană, şi de secretarii democrat-liberali ai Senatului, Orest Onofrei şi Gheorghe David.
Cine e Vasile Blaga
Vasile Blaga s-a născut la 26 iulie 1956, localitatea Petrileni din judeţul Bihor. A absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic ‘Traian Vuia’ din Timişoara în 1981, a urmat cursuri de specializare în proceduri vamale la Academia Vamală din Viena în 1993 şi a urmat Colegiul Naţional de Apărare în 1999.

A fost ales deputat de Bihor la alegerile din 1990, iar în perioada 1991-1993 a fost prefect al judeţului Bihor. În legislaturile 1996-2000 şi 2004-2008 a activat ca senator ales în Parlament din partea Partidului Democrat. La alegerile parlamentare din 2008 a fost din nou ales senator.

Din decembrie 2004 a fost ministru al Administraţiei şi Internelor, până la remanierea guvernamentală din aprilie 2007. În decembrie 2008 a ocupat funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. În octombrie 2009 Vasile Blaga a fost desemnat ca interimar pentru posturile de vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor, iar în decembrie acelaşi an a fost desemnat ministru al Administraţiei şi Internelor. A ocupat acest portofoliu până în septembrie 2010, când şi-a înaintat demisia de onoare