Potrivit documentului adoptat, noua vârstă de pensionare se va aplica tuturor celor născuți după 31 decembrie 1970, adică persoanelor care vor împlini 69 de ani începând cu anul 2040. Reforma face parte dintr-o serie de modificări graduale ale sistemului de pensii, care au fost stabilite încă din urmă cu aproape două decenii. Conform acestui calendar, vârsta de pensionare va crește la 68 de ani în 2030 și va ajunge la 69 de ani până în 2035.

Creșterea vârstei de pensionare, legată de speranța de viață

Guvernul danez a justificat aceste modificări prin legătura dintre speranța de viață și sustenabilitatea sistemului de pensii. În urma reformei din 2006, s-a decis ca vârsta de pensionare să fie indexată automat la speranța de viață, fiind ajustată la fiecare cinci ani.

Totuși, în ultima perioadă, au existat voci critice față de acest mecanism. Premierul Mette Frederiksen a declarat anul trecut că partidul său, Social-Democrat, dorește renegocierea sistemului automat de creștere a vârstei de pensionare. Ea a argumentat că nu este corect să se continue fără dezbatere publică impunerea unui an suplimentar de muncă de fiecare dată când speranța de viață crește.

Frederiksen a mai afirmat că, deși nu exclude eventuale majorări după 2040, acestea nu ar trebui să urmeze același ritm impus de actualul model. În sprijinul acestei poziții, o comisie guvernamentală a propus în 2022 un nou sistem care să reducă dependența directă între speranța de viață și vârsta de pensionare.

Un nou model ar putea fi adoptat în viitor

Comisia a susținut că o abordare diferită ar putea fi implementată fără riscuri pentru stabilitatea finanțelor publice. Aceasta ar permite ajustări mai flexibile, fără ca fiecare creștere a speranței de viață să implice automat o întârziere a momentului pensionării.

Legea adoptată de Parlament reprezintă un pas major în politicile de reformă socială ale Danemarcei, reflectând o preocupare constantă pentru echilibrul dintre sustenabilitatea economică și drepturile sociale ale cetățenilor. Deși măsura este una controversată, autoritățile par decise să mențină cursul reformelor până când un nou mecanism va fi aprobat.

Cum se  mai pensionează în lume

În Franța, vârsta actuală de pensionare anticipată este de 62 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. De fapt, 62 de ani este vârsta de pensionare anticipată în aproape jumătate dintre țări, inclusiv Suedia, Portugalia, Norvegia, Italia, Grecia și Austria.

Vârstele efective de pensionare sunt mai variate în comparație cu vârstele de pensionare anticipată și reflectă îndeaproape vârsta de pensionare obligatorie. Pentru bărbați, aceasta variază de la 52 de ani în Turcia