România riscă să piardă 700 milioane euro, dacă nu reformează pensiile speciale
Noua coaliție de guvernare va avea la dispoziție șase luni de zile ca să schimbe șefii companiilor din energie și să reformeze pensiile speciale pentru a nu pierde 700 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR).
Comisia Europeană (CE) va achita doar 1,3 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3 (aferentă PNRR), iar circa 700 de milioane de euro sunt suspendate de la plată, noul Executiv având la dispoziție doar jumătate de an pentru a recupera acești bani.
În mai puțin de o lună, pe 10 iunie 205, România va încasa 1,3 miliarde de euro din tranșa a treia de plată. Restul de 700 de milioane de euro vizează neînchiderea celei de-a treia proceduri de selectare a conducerii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanței Întreprinderilor Publice (AMEPIP) selectarea a 43 de administratori la companiile de stat din domeniul energiei și adoptarea de către Parlament a noii legi privind pensiile speciale.
Astfel, pentru neînchiderea procedurilor numirilor de noi administratori la companiile din energie, au fost suspendate 299 de milioane de euro. De altfel, pentru nereglementarea pensiilor speciale au fost suspendate încă 231 de milioane de euro.
Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, nu este suficientă revocarea vechilor administratori pentru companiile din domeniul energiei, ci trebuie reluate procedurile de numire a noilor administratori și închise aceste proceduri.

Chiar dacă deputații au adoptat o nouă lege privind pensiile speciale ale magistraților, prin care vârsta standard de pensionare ajunge la 65 de ani, iar pensia rămâne la 80% din totalul veniturilor, acest proiect de lege se află încă în discuție la Senat.
„Prima este cea referitoare la închiderea celei de-a treia etapă procedurală pentru numirea conducerii AMEPIP -aici depinde cum va fixa noul guvern aceste termene pentru închiderea procedurilor, repet, reluate a treia oară pentru conducerea AMEPIP. A doua măsură este cea referitoare la numirile noilor administratori.
Nu este suficient să revocăm vechii administratori pentru companiile din domeniul energiei, respectiv, cei 43 de administratori pe care îi avem în această situație, trebuie reluate procedurile de numire a noilor administratori și închise aceste procedure aici avem 299 de milioane de euro și definitivată legea, adică procedurile parlamentare să fie închise pentru ceea ce înseamnă pensiile speciale.
Avem suspendate 231 de milioane de euro, respectiv închisă atât partea de vârstă sau, mă rog, reglementarea vârstei ca și criteriu pentru pensiile speciale, mai ales pentru zona magistraților, căci despre aceasta discutăm, cât și a perioadei de contribuție, în vederea stabilirii drepturilor la pensie sau pentru stabilirea valorii cuantumului pensiei. Acestea sunt lucruri care, probabil, se vor definitiva odată cu numirea noului guvern”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Un sfert dintre persoanele pe care CE le consideră incompatibile au fost revocate deja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat anterior că din cele peste 40 de persoane, pe care Comisia Europeană le consideră incompatibile în consiliile de administrație ale companiilor de stat din domeniul energiei, un sfert dintre ele au fost revocate deja.