"Sunt decizii dificile şi ne dăm seama câte persoane din Polonia resimt o incertitudine în legătură cu aceste modificări", a declarat Donald Tusk după o reuniune a cabinetului său.

Potrivit proiectului guvernamental, vârsta de pensionare, fixată în prezent la 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, va fi majorată progresiv, începând din 2013, pentru a ajunge la 67 de ani în 2020 pentru bărbaţi şi în 2040 pentru femei. De asemenea, reforma îi vizează şi pe militarii de carieră şi pe poliţişti care vor fi obligaţi să aibă o vechime de 25 de ani, faţă de 15 ani în prezent, pentru a avea dreptul la o pensie completă.

Proiectul prevede de asemenea că femeile de 62 de ani şi bărbaţii de 65 de ani vor putea, dacă doresc, să iasă anticipat la pensie însă valoarea pensiei va fi redusă a 50%. Cu toate acestea femeile trebuie să aibă o perioadă de cotizare de 35 de ani, iar bărbaţii o perioadă de cotizare de 40 de ani.

Pentru a intra în vigoare însă, proiectul guvernamental de reformă a vârstei de pensionare are nevoie să obţină aprobarea Parlamentului.

Cabinetul condus de Donald Tusk speră că reforma va răspunde la tendinţa de scădere a natalităţii şi îmbătrânire a populaţiei. Studiile recente prognozează că peste jumătate din locuitorii Poloniei, ţară care în prezent are 38,2 milioane locuitori, vor avea peste 50 de ani la orizontul anului 2042 şi doar o treime vor fi activi pe piaţa muncii.