Un număr de 314,7 milioane telefoane mobile au fost vândute la nivel mondial în primele trei luni ale acestui an, în creştere cu 17 procente comparativ cu 269,1 milioane unităţi în perioada similară a anului trecut, potrivit unui studiu trimestrial publicat miercuri de firma de consultanţă Gartner.

Piaţa telefoanelor mobile a început să-şi revină la finele anului trecut, (340 milioane de unităţi fiind vândute în trimestrul patru 2009) după ce a cunoscut o încetinire semnificativă pe parcursul anului trecut, când criza economică a diminuat cheltuielile de consum ale gospodăriilor din întrega lume.

Gartner precizează că în perioada ianuarie-martie 2010 ritmul de creştere a vânzărilor de telefoane mobile inteligente (smartphones) a fost mai mare decât cel al întregii pieţe de telefoane mobile, 54,3 milioane smartphones fiind vândute în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 49 de procente în ritm anual. Graţie acestei creşteri smartphone-urile au reprezentat 17,3 procente din vânzările totale de telefoane mobile în primul trimestru al acestui an, faţă de 13,6 procente în perioada similară a anului trecut.

Android a devansat Windows Mobile

De asemenea, în topul programelor software pentru smartphones, pentru prima dată în istorie sistemul Android al celor de la Google a devansat sistemul Windows Mobile al Microsoft.

Sistemul de operare Android controla în primul trimestru al acestui an o cotă de 9,6 procente din piaţa programelor software pentru smartphones, în timp ce Windows Mobile a căzut pe locul cinci cu o cotă de 6,8 procente. Lider este în continuare sistemul Symbian al celor de la Nokia cu o cotă de 44,3 procente, urmat de Research In Motion cu 19,4 procente şi iPhone OS al celor de la Apple cu 15,4 procente din piaţă.

În topul producătorilor de telefoane mobile, liderul Nokia a pierdut teren în faţa rivalilor, cota de piaţă a grupului finlandez coborând de la 36,2 la 35 de procente. Urmează Samsung cu o cotă de 20,6 procente şi LG Electronics cu o cotă de 8,6 procente.

În topul producătorilor de telefoane mobile inteligente, Nokia este lider cu 24 milioane smartphone-uri vândute în primul trimestru (aproximativ 44 procente din totalul vânzărilor mondiale de smartphone-uri), urmat de Research In Motion cu 10,6 milioane smartphone-uri. Pe locul trei se situează Apple cu 8,4 milioane telefoane iPhone vândute în primul trimestru al acestui an.

SURSA: Agerpres