Moneda naţională se aprecia uşor în jurul orei 11:00, ca urmare a ordinelor de vânzare de valută din partea străinilor şi a unor volume mari de tranzacţionare, astfel că paritatea a coborât sub 4,36 le/euro, după ce în debut a urcat aproape de 4,4 lei/euro.

Astfel, în jurul orei menţionate, schimburile se realizau la 4,3520 – 4,3550 lei/euro, sub nivelul de la finele sesuinii anterioare, de 4,3750 – 4,3780 lei/euro.

Potrivit dealerilor, vânzările masive de valută au început când paritatea a depăşit pragul de 4,39 lei/euro, jucătorii străini, dar şi locali, considerând că este un nivel la care trebuie să-şi marcheze profiturile.

Dealerii nu exclud nici intervenţia BNR, în favoarea monedei naţionale.

Sentimentul pozitiv a fost determinat şi de un raport Societe Generale, proprietarul BRD, care a recomandat poziţii scurte pe euro/leu, respectiv vânzarea deţinerilor în monedă europeană contra celei româneşti, cu un curs ţintă de 4,2 lei/euro.

După ce a deschis în jurul nivelului de 4,38 lei/euro, cursul a atins rapid un nou maxim absolut, de 4,3900 – 4,3920 lei/euro, ca urmare a cumpărărilor de euro realizate de clienţii comerciali.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Societe Generale recomandă vânzarea euro contra leu