Așadar, vânzările de obligaţiuni derulate în Europa de la începutul anului şi până acum au trecut de 500 de miliarde de euro. Cifra a fost înregistrate în contextul în care incertitudinea cu privire la inflaţie şi evoluţiile geopolitice determină companiile, băncile şi guvernele să ignore randamentele riscante şi să continue cu planurile lor privind vânzarea de obligaţiuni.

Graţie emisiunilor de obligaţiuni derulate luni de giganţii Nestle SA, Toyota Motor Corp şi HSBC Holdings, pragul de 500 de miliarde de euro a fost atins în acest an cu două săptămâni mai rapid decât precedentul record, conform bloomberg.com

Cifra finală ar urma să crească şi mai mult

Cifra finală ar urma să crească şi mai mult în condiţiile în care Uniunea Europeană şi producătorul auto Stellantis NV se află pe lista emitenţilor care au de gând să emită noi obligaţiuni în cursul acestei săptămâni, potrivit sursei menționate.

„Dacă vom avea un nou an volatil, atunci este mai bine să accesezi piaţa la început în loc să aştepţi. Nu ştii cum va arăta restul anului”, spune David Zahn, director la Franklin Templeton.

Vânzările de obligaţiuni au accelerat la începutul anului

Vânzările de obligaţiuni au accelerat la începutul anului pe măsură ce investitorii au speculat că băncile centrale vor începe să îşi reducă ritmul de majorare agresivă a dobânzilor.

În momentul de față, inflaţia de bază în zona euro este la cel mai ridicat nivel din istorie, emitenţii trebuie să ofere din nou randamente mai mari pentru a-şi vinde obligaţiunile, notează sursa menționată.

„Unele emisiuni au fost lansate mai repede în acest an într-o fereastră în care condiţiile de pe piaţă sunt solide. Dar credem că vor exista în continuare mult mai multe oferte de obligaţiuni”, a susținut Matthew Bailey, director executiv pentru Europa la JPMorgan Chase & Co.

Amintim că grupul energetic E.ON a anunțat la începutul anului că a emis obligaţiuni de 1,8 miliarde de euro. Potrivit grupului, tranzacţia a generat o cerere mare din partea investitorilor, cu un registru de comenzi combinat de 5,9 miliarde de euro.

„E.ON a emis cu succes, în prima săptămână a anului 2023, două tranşe de obligaţiuni în valoare cumulată de 1,8 miliarde de euro, după cum urmează: obligaţiuni de 800 milioane de euro cu scadenţă în ianuarie 2028, cu un cupon (dobândă) de 3,5%; obligaţiuni verzi de 1 miliard de euro cu scadenţă în ianuarie 2035, cu un cupon (dobândă) de 3,875%”, a transmis E.ON la începutul anului.