Potrivit firmei de cercetare Autodata Corp., un număr record de 17,47 milioane vehicule au fost vândute anul trecut în SUA, devansând precedentul record de 17,41 milioane vehicule care data din anul 2000, în condiţiile în care preţurile reduse la benzină, accesul facil la credite şi creşterea economică moderată a stimulat industria auto. La rândul său, firma de cercetare WardsAuto, care furnizează datele statistice utilizate şi de Guvernul american pentru analizele sale economice, estimează că în 2015 vânzările de vehicule au atins nivelul record de 17,39 milioane unităţi, depăşind recordul de 17,35 milioane unităţi care data din anul 2000.

"2015 a fost un an excepţional pentru industria auto", a spus Bill Fay, directorul pentru SUA de la Toyota.

Cei trei mari constructori auto americani – General Motors, Ford şi Fiat Chrysler – au înregistrat şi ei vânzări record. General Motors a precizat că a comercializat 3,1 milioane vehicule în 2015, în creştere cu 5% comparativ cu 2014. La rândul său, Ford a vândut anul trecut 2,1 milioane vehicule pe piaţa americană, în creştere cu 5% şi de asemenea un nivel fără precedent după 2006. Fiat Chrysler a profitat de cererea crescută pentru autovehicule de teren pentru a vinde peste două milioane de vehicule în SUA, în creştere cu 7% în ritm anual.

De creşterea vânzărilor au profitat şi constructorii auto străini: Toyota a comercializat 2,5 milioane de autovehicule în 2015, în creştere cu 5,3%, în timp ce Nissan a vândut 1,48 milioane unităţi, în creştere cu 7,1%. Pe segmentul autovehiculelor de lux, BMW şi-a păstrat prima poziţie cu 346.023 vehicule vândute, urmat de Lexus – 344.601 unităţi şi Mercedes-Benz – 343.088 unităţi, în timp ce Audi se situează pe locul patru cu 202.202 autovehicule vândute.

În schimb, vânzările înregistrate de constructorul auto german Volkswagen au scăzut cu 9,1% în luna decembrie şi cu 5% pe ansamblul anului, fapt ce creşte şansele ca rivalul nipon Toyota să-şi păstreze titlul de cel mai mare constructor auto din lume. În aşteptarea anchetei penale demarate de Ministerul american al Justiţiei, autorităţile americane au solicitat luni despăgubiri în valoare de cel puţin 20 de miliarde de dolari de la VW şi filialele sale Audi şi Porsche pentru încălcarea normelor antipoluare.

Pentru acest an, majoritatea prognozelor arată spre un nou record de vânzări. "2016 va fi similar cu 2015 în termeni de vânzări", în pofida încetinirii economiei chineze şi a aşteptatei majorări a dobânzii de referinţă în SUA, a estimat directorul Ford, Mark Fields.

Acelaşi optimism este împărtăşit şi de economistul şef de la GM, Mustafa Mohatarem. "Economia americană continuă să crească şi cei mai importanţi factori care susţin cererea pentru noi vehicule există, astfel că ne aşteptăm la al doilea an consecutiv de vânzări record în 2016", a declarat Mustafa Mohatarem.

La rândul său, Mark Wakefield, analist la AlixPartners, estimează că vânzările de autovehicule vor atinge un record de 17,75 milioane unităţi în 2016, în timp ce alte firme de cercetare printre care şi TrueCar Inc susţin că în acest an piaţa auto din SUA ar putea înregistra vânzări de peste 18 milioane autovehicule. AGERPRES