Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, în acea lună livrările Volkswagen pe plan global scăzând cu 1,5%, la 885.300 de vehicule. 

Vânzările brandului Volkswagen s-au redus în octombrie la 490.000 de vehicule, de la 517.400 în perioada similară din 2014, a opta lună de declin lunar consecutiv. 

'Brandul VW se confruntă cu o perioadă dificilă. Nu ne confruntăm doar cu scandalul emisiilor, ci şi cu situaţia tensionată de pe pieţele mondiale, cu reducerea cererii în Brazilia şi Rusia', a afirmat directorul de vânzări Juergen Stackmann. 

În primele nouă luni din acest an, livrările Volkswagen pe plan global au scăzut cu 4,7%, la 4,84 milioane de vehicule. 

Comenzile VW în Germania sunt în creştere, dar se înregistrează scăderi în sudul Europei, Marea Britanie şi unele pieţe din afara Europei, a afirmat Herbert Diess, director în cadrul companiei germane. 

În China, cea mai mare piaţă a VW, livrările au înregistrat un declin de 0,8% în septembrie, şi de 5,2% în perioada ianuarie-septembrie 2015. În Brazilia şi Rusia, luna trecută, scăderea a fost de 44% şi, respectiv, 22%. 

În primele nouă luni din acest an, livrările Volkswagen pe plan global au coborât tot cu 1,5%, la 7,43 milioane de vehicule. 

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. 

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

AGERPRES